П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ українському борщі капуста буде із Польщі

В українському борщі капуста буде із Польщі

Этот материал также доступен на русском языке
Через різке зростання цін на капусту білоголову в Україні імпортери почали розглядати варіанти закупівлі продукції в інших країнах.

Про проблеми із популярним овочом повідомляють аналітики East-Fruit.

“Оскільки капуста білоголова є дуже специфічним продуктом, який у великих обсягах споживається у невеликій кількості країн Східної Європи, а ціни на капусту в Білорусі та Росії також б’ють усі рекорди, українські імпортери змушені були розпочати закупівлю цього виду овочів у Польщі”, – йдеться у повідомленні.

На сьогоднішній день дрібним оптом капусту в Польщі продають по 0,75 злотих, що еквівалентно 5 грн за кг. При великому опті можна говорити про нижчу ціну. Тому якісна польська капуста вже зараз за ціною проходить на ринок України. Тим більше, що учасники українського ринку вважають, що ціни зростатимуть і надалі.

Чому подорожчала капуста

“Ціни на капусту у Росії продовжують стрімко зростати вже кілька тижнів поспіль, оскільки місцевий ринок відчуває гострий дефіцит капусти. Відповідно, середня ціна вже формується на рівні близькому до $0,6 за кг, що вдвічі перевищує рівень цін на капусту в Україні та вп’ятеро вищий, ніж ціни на капусту в Росії у цей же час минулого року. Росія намагається імпортувати капусту зі всіх можливих країн-постачальників, насамперед із Білорусі. Однак і там, через зростання попиту з боку РФ, ціни на капусту стрімко зростають”, – розповідає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

При цьому власний урожай капусти в Білорусі через посуху був не дуже високий. Відповідно, Білорусь почала закуповувати капусту в Україні для покриття потреб російських імпортерів, що потягло за собою ціни на капусту в Україні.

“В Україні середня оптова ціна на капусту нині вже вчетверо вища, ніж роком раніше. А значить, і без того рекордно дорогий „борщовий набір“ овочів в Україні продовжує дорожчати ще швидше. Подібна проблема з цінами на овочі в Узбекистані, де ціни на капусту теж б’ють рекорди внаслідок зростання експортних відвантажень цих овочів на ринок Росії”, – коментує експерт.

Зазначається, що якщо Україна розпочне масштабні закупівлі капусти у Польщі, ціни на неї можуть зрости і тут. Щоправда є й позитивний момент – на найбільшому плодоовочевому торговому майданчику регіону EFTradePlatform, пропозиція капусти останнім часом різко зросла. Схоже, що фермери позитивно реагують на зростання цін на цей овоч і намагаються зафіксувати прибуток, реалізуючи його з дуже гарною маржинальністю (маржинальність – це показник рентабельності товару; він говорить нам про те, наскільки вигідно чи невигідно продавати ту чи іншу продукцію), без необхідності нести витрати на тривале зберігання і ризик втрат. Інша частина виробників займає вичікувальну позицію, вважаючи, що межа зростання цін на капусту ще далеко не вичерпана.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні