П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛітнім українцям рекомендують бустерну дозу вакцини від ковіда

Літнім українцям рекомендують бустерну дозу вакцини від ковіда

Этот материал также доступен на русском языке
РНБО наполягає на введенні бустерної дози вакцини від коронавірусу для людей похилого віку.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що рада наполягає на запровадженні бустерної дози вакцини від коронавірусу для людей похилого віку. Про це він сказав сьогодні на брифінгу.

За словами Данилова, штам омікрону вже поширюється в країнах, що межують з Україною.

“Ми наполягаємо, що нам потрібно вводити бустерну дозу. Починати треба з людей похилого віку, і треба пропонувати людям, щоб вони починали втретє вакцинуватися. Якщо ми будемо з вами до цього легковажно ставитися, то ми можемо спрогнозувати, що з 15-20 лютого ми можемо мати початок наступної хвилі”, – сказав Данилов.

Він переконаний, що якщо вакцинація в Україні буде на рівні 75-80%, “ми можемо набагато простіше проходити всі ці хвилі”.

Наприкінці листопада 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував запуск бустерних доз орієнтовно на січень-лютий 2022-го. Пізніше, однак, стало відомо, що йдеться про третю дозу не для всіх бажаючих, а лише для імунокомпрометованих осіб. Коли в Україні дозволять бустер для всіх бажаючих, невідомо.

Слід нагадати, що ще 4 жовтня Європейський департамент лікарських засобів ухвалив рішення щодо третіх доз вакцин.

Третя доза вакцини від коронавірусу

Треті дози діляться на додаткові та бустерні. У чому різниця між ними?

Додаткова доза вакцини

Додаткова доза призначається людям зі значно ослабленою імунною системою, у кого у зв’язку з введенням двох доз (у випадку з вакциною Janssen однієї дози) не виробляється достатня імунна відповідь. Наприклад, це люди, які пройшли пересадку органу, що мають злоякісні пухлини та проходять імуносупресивну терапію.

Бустерна доза вакцини

Бустерної дози можуть потребувати всі люди, які пройшли вакцинацію, у яких після певного часу знизиться імунна відповідь до коронавірусу. Бустерні дози можна розглядати для осіб віком від 18 років, як мінімум, через шість місяців після введення другої дози. Незалежно від того, якою вакциною людина була вакцинована раніше, як бустерна доза комісія рекомендує вакцину Pfizer/BioNTech. Експерти рекомендують застосування бустерної дози всім людям старше 65 років та всім мешканцям будинків піклування у віці старше 18 років.

Ізраїль, США, Британія, Німеччина та багато інших країн уже давно дають третю дозу всім, хто цього бажає. Більше того, регулятори цих країн наполегливо її рекомендують, особливо у світлі появи і поширення у світі омікрон-штаму, що сильно вислизає від вакцинального і природного імунітету.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні