П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені застерігають, що ожиріння підвищує ризики зараження коронавірусом

Вчені застерігають, що ожиріння підвищує ризики зараження коронавірусом

Этот материал также доступен на русском языке
Людям з надмірною вагою важче переносити коронавірус. Такого висновку дійшли мікробіологи з Медичної школи Стенфордського університету.

Ожиріння підвищує ризик зараження COVID

Дослідження виявило дві клітинні мішені коронавірусної інфекції в жировій тканині. Вчені дійшли висновку, що ця тканина може слугувати додатковим резервуаром для коронавірусу, який збільшує системне та місцеве запалення, викликаючи тяжкий перебіг хвороби.

Вчені також досліджували зразки тканин легенів, серця, нирок і жирової тканини померлих пацієнтів на наявність коронавірусу методом ПЛР в режимі реального часу. Найвищий рівень SARS-CoV-2 був виявлений у легеневій тканині.

На другому місці розташувалася жирова тканина, потім серце і нирки. Розтин уражених тканин довів, що жирова тканина може накопичувати коронавірус і сприяти патогенному запаленню.

Вчені назвали головних носіїв коронавірусу

Грунтуючись на своїх дослідженнях, вчені зі штату Колорадо заявили: чоловіки частіше передають частинки коронавірусу, ніж жінки або діти, через своєрідну будову легенів.

Експерти також відзначили ряд громадських місць, де ризик зараження коронавірусом найвищий. Це бари, концертні майданчики та спортивні арени.

Ситуація з коронавірусом у світі

У Китаї зафіксували перший випадок зараження новим штамом коронавірусу “Омікрон”. Інфікований повернувся з-за кордону, у нього не відразу з’явилися симптоми. Зараз пацієнт перебуває на карантині у спеціалізованій лікарні.

Раніше у Великій Британії була зареєстрована перша смерть від “Омікрону”.

В Україні “Омікрон” може з’явитися вже на цьому тижні, заявили в РНБО.

Водночас українські та ізраїльські вчені спільно розробили препарати для лікування та профілактики всіх штамів коронавірусу. За словами розробників, медичні вироби протипатогенний засіб Sterisent «Санація + Анти-Covid» і антипатогенний засіб Sterisent «Санація + Для дихальних шляхів», які вже доступні в аптеках і на сайті виробника, вже отримали сертифікацію II класу.

За словами ізраїльських розробників, ці медичні вироби швидко нейтралізують збудників коронавірусу, які потрапили в організм людини на ранній стадії захворювання, а також можуть використовуватися для лікування всіх форм тяжкості COVID-19. Відповідно до сертифікаційних документів, їх можна використовувати разом з кисневими концентраторами і апаратами ШВЛ.

У плині досліджень та сертифікації українські інститути Академії медичних наук України підтвердили, що Sterisent «Санація +» є високоефективним, а препарати успішно застосовуються у Клінічному госпіталі швидкої медичної допомоги м. Львова та у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

Скрізь препарат показав високу ефективність: була позитивна тенденція до поліпшення стану у всіх хворих: не було запалення легенів (пневмонія), не було різких змін станів, температури тіла і насичення крові, не було переходу середньої тяжкості перебігу захворювання на тяжкі та критичні форми, час лікування скорочували в 2-3 рази – з 24 до 7-12 днів. Крім того, побічних реакцій на препарат не зафіксовано.

Джерело: BioRxiv

Читайте також:

  1. Вчені порівняли “Омікрон” і “Дельта”: який штам COVID-19 небезпечніший?
  2. Коронавірус: різні штами – різний перебіг хвороби
  3. Епідеміолог назвав тих, для кого «Омікрон» становить велику небезпеку

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні