Новини

Як продати землю, якщо вона перебуває в довгостроковій оренді?

При цьому орендар має переважне право на придбання цієї земельної ділянки, а недотримання процедури переважного права може призвести до судової тяганини для власника.

Як продати земельну ділянку, яка перебуває в оренді?

  • Власник повинен не пізніше ніж за 2 місяці до дня купівлі-продажу подати заяву нотаріусу про намір продати земельну ділянку, нотаріус реєструє це в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Заява має бути подана разом з проєктом договору купівлі-продажу нотаріусу, який надалі буде засвідчувати цей договір.
  • Нотаріус протягом 3 робочих днів повідомляє орендаря цінним листом під розписку з повідомленням про вручення або особисто про намір власника землі її продати та умови продажу. Також пропонує скористатися переважним правом.
  • Якщо орендар хоче скористатися таким правом, протягом 1 місяця він повідомляє про це нотаріуса. Після закінчення 1 місяця з дня отримання наміру від орендаря нотаріус призначає дату і час укладення договору купівлі-продажу ділянки між власником і орендарем.

Орендар втрачає переважне право, якщо протягом місяця з дня отримання повідомлення від нотаріуса не повідомив його про бажання скористатися переважним правом, відмовився від укладення договору купівлі-продажу, не з’явився в день і час, призначений нотаріусом для укладення договору.

При цьому власник може продати землю іншій особі.

Також, відповідно до закону, якщо орендар не може набути право власності на ділянку, він може передати своє переважне право іншій особі, але тільки один раз. Передача вже переданого переважного права заборонена.

Якщо земельна ділянка продається з порушенням переважного права, орендар може подати позов про передачу на неї прав і обов’язків покупця. Позивач буде зобов’язаний перерахувати на рахунок суду суму, яку покупець повинен сплатити за договором купівлі-продажу.

Якщо особа придбала ділянку, яка здається в оренду, вона повинна повідомити про це своїх користувачів протягом одного місяця з дня набуття права власності.

Читайте також:

За матеріалами Міністерства юстиції

Метки: земельні ділянки для продажу земля Оренду

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48
  • Статті

Почався сезон кліщів: що робити при укусі і чи здавати комаху на аналіз

Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…

19/05/2024 16:53
  • Статті

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі

Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…

19/05/2024 15:59
  • Статті

Якщо нові зуби вам не по кишені, перевірте список пільговиків: хто має право на безкоштовне протезування

Для того щоб розуміти, чи можете ви отримати безоплатне зубопротезування, необхідно ознайомитися з чинним законодавством.…

19/05/2024 14:51