Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія13 грудня : День Андрія Первозваного

13 грудня : День Андрія Первозваного

Этот материал также доступен на русском языке
Православні та греко-католики відзначають День святого Андрія Первозваного щорічно 13 грудня. Це церковне свято присвячене пам'яті одного з дванадцяти апостолів Ісуса Христа, який вперше був покликаний Спасителем.

Андрій Первозваний

 

Святий Андрій народився в місті Віфсаїда поблизу Галілеї, син рибалки. Його називають первозваним, бо він був першим з 12 апостолів, покликаних Ісусом Христом. Пізніше він привів свого брата, апостола Петра, до свого Вчителя.

Андрій супроводжував Спасителя під час Його проповідей і був свідком розп’яття і воскресіння Сина Божого. За переказами, після Вознесіння Ісуса Андрій відвідав Крим з проповіддю, а потім вздовж Дніпра дійшов до місця, де через століття був побудований Київ.

На одному з пагорбів він встановив хрест, сказавши учням: «На цих горах засяє божа благодать: тут буде велике місто, і Бог збудує багато церков».

Апостол Андрій загинув у грецькому поселенні Патри. Щоб збільшити його страждання, язичники розіп’яли його на хресті у формі Х, зв’язавши мотузками. Пізніше такий хрест отримав назву Андріївський.

Микола Ломтєв. Апостол Андрій Первозваний зводить хрест на Київських горах

Народні прикмети

 

  • Якщо хмари плавають низько, то незабаром буде похолодання.
  • Ясний і морозний день – до хорошого врожаю.
  • Якщо кішка часто миється, то зима буде холодною.
  • Якщо вода на річці шумить, то часто будуть хуртовини, а якщо річка тиха, то зима буде спокійною.

Раніше опубліковано: 10 грудня: церковні православні свята

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні