П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВіктор Ляшко розповів про запровадження фармакологічного страхування: що воно дасть українцям?

Віктор Ляшко розповів про запровадження фармакологічного страхування: що воно дасть українцям?

Этот материал также доступен на русском языке
Україна пілотує добровільне фармакологічне медичне страхування. Відповідний меморандум для запровадження нового виду страхування підписано у Міністерстві охорони здоров'я України.

Про це розповів міністр Віктор Ляшко на своїй сторінці у Фейсбуку.

– За нашими оцінками, щороку українці залишають в аптеках близько 60 млрд грн, і понад 50% з них витрачають на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованими призначеннями. Пілотний проект із фармакологічного страхування – це можливість зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет за рахунок добровільного медичного страхування, – зазначив Віктор Ляшко.

Фармакологічне страхування запускається у Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві.

Як працюватиме фармакологічне страхування?

За словами міністра охорони здоров’я, є ліки, які не входять до програми «Доступні ліки» і вартість яких не відшкодовується державою, тому завдяки впровадженню добровільного страхування можна буде отримати компенсацію на ліки, які призначаються під час амбулаторного лікування.

Для того щоб взяти участь у проекті, пацієнт повинен придбати страховий поліс та повідомити про це свого лікаря.

Пацієнт платитиме 120 грн на місяць та отримає можливість використати страхову суму у 20 тис. грн у разі призначення ліків, що не входять до програми «Доступні ліки».

Щоб отримати ліки за страховим полісом у разі хвороби, пацієнт приходить до лікаря, обстежується, отримує рецепт на ліки.

Препарати, що входять до програми фармакологічного страхування, автоматично бронюються в аптеці. Пацієнт отримує повідомлення з інформацією про аптеку, де можна забрати ліки.

Оплата ліків страховою компанією здійснюється автоматично, без залучення пацієнта або лікаря.

У програмі «Доступні ліки» з’явилися нові препарати

– Також хочу зазначити, що з 1 жовтня програма “Доступні ліки” розширилася. Тепер до програми реімбурсації включено 466 лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, діабету, профілактики інсультів та інфарктів, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки. Цього року у програмі «Доступні ліки» вже компенсовано 963 мільйони гривень за отримані громадянами препарати. На відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» у 2022 році заплановано 4,6 млрд. грн. Загалом бюджет програми реімбурсації збільшиться на 1,8 млрд. грн, – підсумував міністр.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні