П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіНовий податок для власників землі: скільки доведеться платити?

Новий податок для власників землі: скільки доведеться платити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви є власником земельного паю, то з 1 січня 2022 року ви будете повинні сплачувати мінімальний податок у розмірі 1500 грн з кожного гектара.

Цю вимогу передбачено новим законом №5600, ухваленим Верховною Радою 30 листопада.

Відповідно до закону, податки потрібно буде сплачувати навіть за ділянки, які розташовані в межах міста, адже вони підпадають під визначення “город”.

Якщо розмір цього городу становить 0,5 га (50 соток), сума податку буде фіксованою. Платити за користування своєю землею потрібно буде навіть у тому разі, якщо на ній вирощують продукцію виключно для споживання.

Водночас власники сільськогосподарських земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів, платитимуть приблизно 1,5 тисячі гривень з 1 гектара.

Народні депутати зазначили, що нові зміни не вплинуть на великі агрохолдинги, оскільки вони де-юре не є власниками землі. Від новацій постраждають виключно невеликі фермери та мешканці сіл, які мають у власності землю.

Але, за останніми даними, підписання закону заблоковано.

Артур Герасимов зареєстрував проект постанови №5600/П про скасування рішення ВРУ від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та загалом проекту Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” (№5600 від 02.06.2021).

Текст проекту постанови поки що не оприлюднений. Але поки не буде розглянуто проект постанови, ані спікер ВРУ, ані Президент не зможуть підписати законопроект №5600.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні