Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЛов раків під забороною: озвучено штрафи

Лов раків під забороною: озвучено штрафи

Этот материал также доступен на русском языке
У більшості українських водойм з 1 грудня 2021 року почне діяти заборона на вилов раків з метою збереження та охорони цих водних мешканців у період їх спарювання та виношування ікри.

Період початку та закінчення заборони в областях може відрізнятися залежно від погодних умов, повідомила прес-служба Держрибагентства.

“Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другого линяння, під час якого вони найвразливіші. Линяння раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а у молодих – щоразу під час росту та розвитку. Воно триває від кількох годин до доби. Однак період формування та зміцнення нового панцира може тривати до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців”, – йдеться у повідомленні агентства.

 

Зазначається, що лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП.

За незаконний вилов раків передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого сягає 680 гривень. У разі заподіяння істотної шкоди передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 85 тисяч грн або обмеження волі до трьох років.

Крім того, за кожен незаконно видобутий екземпляр раку порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3332 грн.

По закінченні дії заборони вилову за добу одна людина зможе виловлювати не більше 30 раків у водоймах загального користування та не більше 50 раків на водоймах платного рибальства. Також у Правилах аматорського та спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, дозволений до лову, – 10 см.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у сотні разів збільшили штрафи за вилов риби.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні