Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії по-новому: які зміни чекають українців найближчим часом?

Пенсії по-новому: які зміни чекають українців найближчим часом?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні діє солідарна пенсійна система: всі, хто працює, сплачують страхові внески, накопичують стаж і таким чином заробляють собі на пенсію. Але незабаром усе зміниться.

Молодь і люди, які ще не досягли пенсійного віку, матимуть можливість робити внески до так званих аналогів пенсійних фондів незалежно від того, чи вони офіційно працевлаштовані. Це для того, щоб дати можливість сучасному поколінню заробити на пенсію, адже, як каже статистика, близько 60% сучасних 30-річних осіб не матимуть пенсії, бо одержують зарплату “у конверті” або взагалі вибрали закордонні заробітки.

Стати учасником накопичувального пенсійного забезпечення зможуть і всі ті, хто працевлаштований офіційно, і ті, хто не працює або працює сам на себе, або їздить за кордон. Якщо йдеться про офіційно працевлаштованих, то платежі вони ділитимуть разом із роботодавцем. Сума буде неістотною – приблизно 1% від зарплати.

2023 року роботодавець платитиме 1%, 2024 — 1,5%, а 2024 — 2%. Держава зі свого боку нараховуватиме на рахунок клієнта таку ж суму і тим самим після досягнення пенсійного віку особа отримуватиме одразу дві пенсії. Ту, яку отримують і сьогоднішні пенсіонери, і ту, яку людина самостійно нагромадить завдяки новій системі.

Ті, хто не працевлаштований, сплачуватимуть усі суми внесків самостійно. За попередніми підрахунками, сума виходить близько 2 доларів на день. Стільки дорахує держава, і чекати старості буде вже не так страшно.

В уряді зазначили, що додатково нагромаджувати гроші не зможуть лише ті, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні