Бачити її в природі – велика рідкість, та й інформації про чорні корені в довідниках з лікарських рослин зазвичай немає.
Рослина являє собою коренеплід довжиною близько 35 см, діаметром 3,5 см, масою 120-150 г. Має м’ясисте стебло висотою до 1-1,2 м. Цвіте великими жовтими квітками, які через деякий час утворюють кулю, подібну до кульбаби. Хороший медонос.
За старих часів чорна морква використовувалася переважно як протиотрута при зміїних укусах і тільки з ХVI століття її почали вирощувати як овочеву рослину. Завдяки високому вмісту інуліну скорцонера – чудовий харчовий продукт для діабетиків.
Чорна морква може замінити цілу аптеку. Коренеплід містить 10% інуліну, вітамін С, В1, В2, велику кількість калію, кальцію, заліза, цинку, міді, аспарагіну (що позитивно впливає на роботу серця, нирок) та ще понад 100 біологічно активних речовин. Є дані про те, що скорцонера захищає організм від радіації, виводить радіонукліди, нормалізує вміст цукру в крові.
При вживанні кореня відбувається глибоке очищення всього організму, яке допомагає хворому позбутися недуг.
Вплив чорного кореня на організм людини багатогранний. Сюди можна зарахувати успішне вирішення проблем, пов’язаних з облисінням. Регулярне вживання скорцонери припиняє ріст пухлин, запобігає артриту, покращує травлення, приводить до норми кров’яний тиск, підтримує молодість шкіри. Крім користі, чорна морква вирізняється високими смаковими якостями. Тушкована в олії скорцонера може приємно здивувати навіть найприскіпливіших гурманів. Її смак схожий на смак спаржі, для багатьох поки що рідкісний делікатес на кухонному столі.
Агротехніка вирощування скорцонери така сама, як і моркви. Культура потребує пухкого, глибоко (30-40 см) обробленого ґрунту. Сіють чорну моркву рано навесні, щоб отримати врожай наприкінці серпня – на початку вересня.
Можна висівати у липні-серпні, щоб отримати продукцію у травні наступного року. На насіння залишають кілька рослин, вони чудово зимують у відкритому ґрунті і наступного року зацвітають і дають насіннєву продукцію.
Скорцонера надзвичайно холодостійка і тому чудово зимує у відкритому ґрунті. Я її без побоювань залишаю на грядці і викопую за потреби за кілька разів: пізньої осені, взимку в період відлиг або навесні до початку відростання листя.
З лікувальною метою: половину або третину коренеплоду в сирому вигляді натще протягом 2-3-х місяців. При тяжких захворюваннях – постійно. Пенсіонерам, дітям та здоровим людям також рекомендують вживати корінь скорцонери як вітамінну добавку, створену самою природою. Враховуючи той факт, що в Україні є території, неабияк зіпсовані радіацією, вирощування скорцонери має стати нагальним завданням для багатьох власників присадибних ділянок та городників.
Валентин Капуста, м. Старобільськ Луганської обл.
Читайте також:
Буряк – це один із найпопулярніших коренеплодів, який вирощують українці на своїх городах. Але не…
Гусеничні трактори є поширеною спецтехнікою, яка характеризується високою потужністю, маневреністю, широким спектром застосування. Вони застосовуються…
Синоптики зробили прогноз погоди в Україні на п'ятницю, 3 травня. В Україні 3-го травня прийде…
Чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання?
В житті видатних людей було багато повчальних пригод. Сьогодні ми розповімо про цікаві епізоди з…
Сьогодні цифрові сервіси полегшують процеси отримання будь-яких послуг. Медичні сервіси не є винятком. Вони містять…