П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаБілорусь припинила постачання електроенергії до України: де шукати заміну?

Білорусь припинила постачання електроенергії до України: де шукати заміну?

Этот материал также доступен на русском языке
18 листопада Україна перестала отримувати електроенергію з Білорусі. У національній компанії "Укренерго" заявили, що наразі електрику закуповують за комерційними контрактами, а не на рівні держави.

Чому Україна купувала електроенергію у Білорусі?

Основну частину електрики Україна виготовляє на атомних електростанціях. Під час пікових навантажень, вранці та ввечері, підключаються теплові та гідроелектростанції. Вони можуть швидко нарощувати потужність, якої бракує.

Але запаси вугілля, на якому працюють теплові електростанції, цього року є на дуже низькому рівні. Це сталося з низки причин, у тому числі через високі ціни на світовому ринку. Вугілля зросло в ціні і досягло максимуму за 10 років. За таких обставин є ризик, що електроенергії може не вистачити, тому в листопаді Україна почала купувати потужність, якої бракує, в Білорусі.

Проте білоруси в односторонньому порядку вирішили припинити постачання та не продовжувати контракти.

Дефіцит вугілля в Україні виник із початком війни, бо більшість шахт на сході країни. Сезонні закупівлі електроенергії там дозволяють зберігати баланс на енергетичному ринку.

Як Україна викручуватиметься без поставок з Білорусі?

В “Укренерго” кажуть, що нічого страшного не сталося, енергосистема працює стабільно. Жодних обмежень або заходів для примусового зниження споживання не застосовувалося.

На початку тижня президент Володимир Зеленський пообіцяв українцям, що вони не залишаться без світла. За його словами, сім кораблів Panamax вже йдуть морем в українські порти і везуть вугілля. Цього вугілля має вистачити до кінця року.

Почему Украина покупала электроэнергию в Беларуси?

У міністерстві енергетики, своєю чергою, планують запустити цієї зими рекордну кількість блоків атомних електростанцій. Але експерти попереджають, що це навряд чи вирішить проблему навантажень у пікові години. Якщо атомні електростанції дадуть більше електрики, її потрібно буде кудись витрачати. Потужність АЕС постійна — її не можна збільшувати або зменшувати залежно від часу доби.

В результаті енергосистема може виявитися не готовою до прийому великих обсягів електрики ночами. Щоб зберігати баланс, потрібні теплові електростанції, які можуть підключатися в години пік, а для цього потрібне вугілля.

Чому Україна не придбає більше електрики в Європі?

Лише невелика частина української енергосистеми приєднана до Європи. Це так званий Бурштинський енергоострів — умовна територія у межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Інша частина української енергосистеми називається ОЕС – Об’єднана енергосистема України. Вона в одній зв’язці з Росією, Білоруссю та Молдовою. Це залишилося ще з радянських часів.

ОЕС та Бурштинський енергоострів між собою не синхронізовані, електроенергія між ними фізично не перетікає. Тому купувати електрику в Європі може лише Бурштинський енергоострів.

Щоб повністю синхронізуватися з Європою та підключитися до її системи ENTSO-E, Україна має пройти сертифікацію. В Укренерго кажуть, що це може статися 2023 року. Тоді можна буде фізично від’єднатися від росіян та білорусів.

Андрій Горін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні