П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЕксперт пояснив, чому Україна залишилася без власної картоплі

Експерт пояснив, чому Україна залишилася без власної картоплі

Этот материал также доступен на русском языке
Українські супермаркети переповнені імпортованою з Єгипту, Ізраїлю та інших країн картоплею. А все тому, що промислове виробництво цього овоча у нас становить 10% усього врожаю по країні, решту вирощують на присадибних ділянках.

Погіршує ситуацію і відсутність професійних сховищ, тому дешевше картоплю привезти з-за кордону, розповів директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.

– Де дешевше – звідти й везуть. У міжсезоння всі хочуть їсти нормальну картоплю. А у нас практично вся вирощена у присадибному господарстві, немає нормальних професійних сховищ. От і купуємо в Азербайджані, Єгипті, Алжирі, Ізраїлі. Слід зазначити, що чорнозем – це не найкращий ґрунт для картоплі. Ось пройшов дощ, а потім довго нема вологи – і все. Картопля немов у броні, не росте. Тож краще піщані ґрунти, – наголосив учений.

Також Микола Фурдига розповів, що купувати миту картоплю, яку часто продають у супермаркетах можна, адже на якість бульб це не впливає.

– У цьому жодного негативу немає – це не фрукти, які після миття можуть почати псуватися. Тим паче є не тільки мокре миття, а й сухе – спеціальними щітками обробляють. Просто покращується зовнішній вигляд, щоб краще продавалася. А якщо в супермаркетах продають картоплю з налиплими грудками землі – це просто для економії, – застеріг фахівець.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні