– Найурожайніші українські сорти – Княгиня та Містерія, вони дають до 100 тонн з гектара. На жаль, середня врожайність коливається на рівні 16–20 тонн. А в Європі, наприклад, цей показник становить 40–50 тонн, – наголосив Фурдига.
Фахівець пояснює таку низьку врожайність популярних сортів тим, що в Україні картоплю вирощують переважно на присадибних ділянках, промислові виробництва значно менші.
– В Україні щорічно виробляється плюс-мінус 20 млн. тонн картоплі (загальна площа під цією культурою – близько 1,4 млн. га). Але проблема в тому, що 90% урожаю вирощено на присадибних ділянках сільських жителів, дачників. Вони, як правило, один сорт посадили і його весь час використовують (викопали, відібрали садивну картоплю, наступного року знову посадили). А промислове виробництво, фермерські господарства, де використовуються нові високопродуктивні сорти, сучасні технології та добрива – лише 10%. Ось у результаті і виходить така низька середня врожайність, – уточнює вчений.
Також Микола Фурдига зазначає, що українці все більше починають усвідомлювати необхідність купувати готовий овоч, а не вирощувати його самотужки, витрачаючи час, сили та кошти.
Читайте також:
Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень.
Вибір спеціаліста з ремонту пральних машин – важливе рішення, від якого залежить справність та довговічність…
Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…
Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.
Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…
Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…