Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРада: ухвалено закон, який допоможе розв’язувати конфлікти без суду

Рада: ухвалено закон, який допоможе розв’язувати конфлікти без суду

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект про медіацію. Це позасудова процедура щодо врегулювання конфліктів.

Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання спору

Процедуру медіації можна використовувати для врегулювання будь-яких конфліктів у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносинах, у справах про адміністративні правопорушення.

Також медіацію можна буде використовувати у кримінальних провадженнях при підписанні угод про примирення потерпілого та підозрюваного (обвинуваченого).

Фізичні та юридичні особи можуть звернутися до медіатора до звернення до суду, під час досудового розслідування або під час виконання рішення суду. Крім того, проведення цієї процедури не впливає на перебіг позовної давності.

Як стати медіатором

Стати медіатором зможе будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базову підготовку з медіації в Україні або за кордоном.

В Україні медіаторів готуватимуть навчальні заклади; організації, які забезпечують проведення процедури; об’єднання медіаторів; суб’єкти господарювання будь-якої форми власності, які мають право проводити медіацію.

Закон набирає чинності через три місяці після його опублікування. Документ має підписати президент України.

Фото: Рexels

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні