Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДачаЗакарпатські садівники вивели морозостійкі сорти ківі та хурми

Закарпатські садівники вивели морозостійкі сорти ківі та хурми

Этот материал также доступен на русском языке
Лариса та Олександр Марущаки з Виноградова (Закарпатська область) вирощують екзотичні культури вже у двох поколіннях. Починала справу Лариса Марущак, а зараз садом більше займається її син Олександр.

Усього садівники вирощують близько 150 видів рослин. Банани, ківі, хурма, азиміна та інші екзоти ростуть тут як у закритому, так і у відкритому ґрунті.

Окрім розведення рослин, Марущаки займаються ще й селекцією. Так, наприклад, їм вдалося вивести морозостійкі сорти ківі та хурми. Тепер експериментують з маракуєю та азиміною.

– Нині найбільший попит на саджанці хурми та ківі. Також почали активно цікавитися азиміною. Це нова для України культура. Планую вести її селекцію на зимостійкість, розмір та смак плоду. Що стосується інших культур, то для того щоб хурма вижила і росла без проблем, бажано садити її з південного боку якоїсь опалюваної будівлі, яка даватиме додатково 1-3 градуси тепла, також можна садити її біля глухого бетонного паркану. Протягом перших двох-трьох років після саджання саджанців перед зимівлею слід на корені насипати велику купу листя, а сам штамбик обмотувати агроволокном. Це ще плюс 2-3 додаткові градуси тепла, тож хурма виживе, – розповідає Лариса Марущак.

Читайте також:

Нове на сайті