П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗа яких умов можна перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за...

За яких умов можна перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком?

Этот материал также доступен на русском языке
"Коли у 2018 році мені призначили пенсію за інвалідністю, у Пенсійному фонді нарахували 26 років 4 місяці страхового стажу. Я й далі працював. Чи достатньо цього стажу, щоб перейти на пенсію за віком зараз?" Іван Василенко, Київська обл.

Якби Ви після призначення пенсії за інвалідністю не працювали, то справді не мали б права на пенсію у віці 60 років.

Однак Ви працюєте з травня 2019-го, придбали не менше 2 років 3 місяці страхового стажу, звісно, ​​якщо працювали офіційно, і роботодавець платив за вас єдиний соціальний внесок. Цей стаж буде врахований при зверненні по переведення на пенсію за віком, тому ваш загальний стаж становитиме 28 років 7 місяців, чого цілком достатньо для призначення пенсії за віком після досягнення 60 років у 2021 році.

Крім того, законодавство передбачає: якщо особа після призначення пенсії за інвалідністю далі працювала та придбала не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, у разі переведення вперше з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком застосовують показник середньої заробітної плати, визначеної у частині другій статті 40 Закону для призначення пенсії (за три роки, що передують рокові звернення по переведення на пенсію за віком).

Іншими словами, ваша робота в період отримання пенсії за інвалідністю не лише дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років, а й дає законні підстави для обчислення зарплати із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховується саме для призначення пенсій уперше – за три роки, що передують року призначення пенсії за віком.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні