Новини

Топлене диво-масло: як приготувати власноруч

Там його застосовують не лише як харчовий продукт, а й як цілющий чудотворний засіб. Але що особливого в ньому насправді? Сьогодні розповімо, як приготувати масло гхі вдома.

Домашнє топлене масло гхі

Масло гхі стало популярним завдяки традиційній системі народної індійської медицини аюрведі. Відповідно до цього вчення, регулярне вживання масла гхі в їжу сприятливо впливає на організм людини. По-перше, продукт покращує імунітет. По-друге, масло має тонізуючу і омолоджуючу властивість.

Вважається, що з його допомогою можна покращити стан шкіри, а також пам’ять. Крім того, гхі сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Масло гхі входить до складу численних аюрведичних лікувальних препаратів. Його використовують під час масажів, оскільки воно відмінно зволожує і зігріває тіло.

Як отримують масло гхі

Масло гхі отримують шляхом перетоплення вершкового масла. Під час цього процесу вода випаровується, а молочні білки (у тому числі казеїн) видаляються природним шляхом. Це одна з головних переваг топленого масла, тому що його можна вживати навіть тим людям, яким протипоказані молочні продукти.

Гхі годиться для смаження, бо при нагріванні продукт не виділяє жодних шкідливих речовин. Ще один незаперечний плюс такого масла — термін зберігання. За правильних умов гхі може зберігатися роками. Причому згідно з аюрведою, цінність масла гхі з часом лише збільшується.

Популярність продукту

Зараз масло гхі на піку своєї популярності. Але в ньому немає абсолютно нічого нового та надприродного. По суті, масло гхі — індійський аналог звичайного топленого масла, відомого нам споконвіку. Сільські жителі топили масло, бо у такому вигляді його можна було зберігати довше. Холодильників колись не було, а топлене масло чудово зберігалося у звичайних домах.

Справжнє масло гхі не готують у виробничих масштабах. Оскільки його приготування має свої особливості, наприклад, ручне видалення твердих білкових частинок, у країнах Азії його виробляють у невеликих фермерських господарствах.

Сьогодні таке масло можна купити в будь-якій екокрамниці або великому супермаркеті. Коштує воно, до речі, значно дорожче, ніж звичайне вершкове масло. Тому часто господині воліють готувати топлене масло в домашніх умовах. З цим процесом впорається навіть новачок у приготуванні.

Як приготувати масло гхі в домашніх умовах

Щоб приготувати гхі в домашніх умовах, потрібні вершкове масло та трішки терпіння. Класичний рецепт цього продукту дано у книзі Ямуни Деві «Улюблені страви індійської вегетаріанської кухні».

 

  1. Отже, спочатку краще брати не менше 500 г вершкового масла. Буде чудово, якщо добудете домашнє вершкове масло. Наріжте його на брусочки по 100 г і помістіть у каструлю з товстим дном.
  2. Поставте каструлю на середній вогонь і топіть масло, перевертаючи кожен шматочок час від часу. Масло має танути повільно, не шипіти і в жодному разі не ставати коричневим. Коли масло розтане, збільшіть вогонь і доведіть до кипіння.
  3. Щойно поверхня почне вкриватися бульбашками, перемішайте масу і зробіть слабкий вогонь. Дайте маслу добре прокипіти, не накривайте каструлю кришкою і більше не мішайте продукт. Це потрібно, щоб молочні білки осіли на дні і стали золотаво-коричневими. У цей час на поверхні масла утворюється тонка скоринка, вона має стати прозорою.
  4. За допомогою звичайної шумівки зніміть прозору скоринку з поверхні масла. Не варто її викидати: скоринку можна просто з’їсти або додати до супу або каші. Далі процідіть топлене масло через кілька шарів паперових рушників та сито і перелийте в банку для зберігання.

Масло гхі в духовці

Топлене масло готують не лише на плиті, а й у духовці. Для цього рецепту буде потрібно 400 г вершкового масла жирністю щонайменше 82,5 %.

Приготування

Насамперед розігрійте духовку до 150 градусів. Потім викладіть вершкове масло у форму для випікання з товстим дном, наприклад, керамічну. Потім поставте продукт у духовку на півтори години.
За цей час масло повністю розтопиться і очиститься. На поверхні утворюється плівка золотистого кольору, але на дні збереться осад.
Через зазначений час дістаньте масло з духовки, акуратно зніміть плівку з поверхні. Потім злийте приготоване гхі у стерильну банку через сито з марлею. Зливайте масло, аж поки дійдете до осаду. Він нам не потрібний. Готово!

Як бачите, приготувати масло гхі в домашніх умовах дуже легко. Впевнені, що ви впораєтеся з цим завданням з першого разу. Потіште домашніх смачними стравами, приготованими на корисному топленому маслі.

Читайте також:

 

Новое на сайте

  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35