Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк лікувати ячмінь на оці?

Як лікувати ячмінь на оці?

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді в холодну пору може статися запалення повік. Відчувши біль і побачивши червоний "вузлик" біля вій, нерідко думаємо: "Напевно, вітром надуло!" Хвороба, яку народі називають ячмінь, вражає і дорослих, і дітей. Яка інфекція її провокує? І як її найпростіше вилікувати?

Що може спровокувати інфекцію?

Ячмінь – це запалення волосяної цибулини або сальної залози на краю повіки. Його може спровокувати інфекція, що легко потрапляє на око з брудних рук, а переохолодження сприяє її активізації.

“Вузлик” на повіці червоніє, набрякає, за кілька днів у його центрі з’являється голівка з гноєм. Але звоілкати до цих проявів не варто. Що раніше розпочати лікування ячменю, то краще.

Є чимало перевірених «бабусиних» методів боротьби. Скажімо, вигрівайте ячмінь гарячим вареним яйцем. Але це може погіршити стан, адже тепло посилює розвиток інфекційного процесу, особливо якщо він уже в розпалі. Не варто й вичавлювати гній – поширюючись із кров’ю, бактерії можуть дістатися навіть головного мозку.

Дьогтеве мило в поміч

Помітивши ячмінь, потрібно намотати ватку на сірник, змочити спиртовим розчином календули і дуже обережно, щоб не потрапило в очі, торкнутися запаленої ділянки.

Корисним є й обережне промивання повік натуральним дьогтьовим милом щонайменше протягом трьох тижнів. Але спершу, щоб уникнути небажаних наслідків, за першої ж нагоди покажіть око лікарю.

Як не сплутати з халязіоном?

За потреби він пропише антибактеріальні краплі, мазі, а також визначить походження «гульки» на повіці, адже ячмінь можна переплутати з халязіоном – запаленням не сальної, а мейбомієвої залози.

Різниця в тому, що остання розміщена не на поверхні повік, а у внутрішньому, хрящовому шарі.

На початкових стадіях халязіон швидко піддається лікуванню мазями та фізіопроцедурами, гормональними препаратами. Але перш ніж їх застосовувати, потрібно переконатися, що потрібні саме вони.

Вітаміни проти ячменю на повіці

Для здоров’я повік, як і взагалі для організму, велике значення має наявність у раціоні вітамінів (насамперед С, Е та каротину), які у великій кількості містяться в яблуках, моркві, гарбузі, олії. Ці вітаміни сприяють зволоженню очей, шкіри, нормальній циркуляції крові в судинах, що й уберігає від запалень.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні