Підготувати картоплю до зберігання
Насамперед дуже важливо охолодити картоплю перед тим як занести її до підвалу на зимове зберігання.
Бульби перебирають, видаляючи пошкоджені. У погребі картоплю засипають у засіки висотою до двох метрів. Важливо при цьому не допустити контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками кладки з цегли. Засіки роблять з дерев’яних дощок. Варто врахувати, як влаштована вентиляція в льосі.
При природній слабкій вентиляції бульби у верхньому шарі запотівають. Провокують такі проблеми перепад температур всередині і на поверхні купи картоплі. Для запобігання запотіванню бульби можна вкрити соломою, стружкою або мішковиною.
Оптимальна температура повітря
У процесі зберігання картоплі найважливішим параметром є температура повітря у сховищі. Вона має бути в межах 2-5 градусів.
Картопля краще витримує тепло, ніж холод. Однак при високих температурах швидко псується і проростає. Збереженню бульб сприяє опудрювання крейдою, пересипання сухим цибулевим лушпинням.
Не можна не згадати і про листя горобини. Воно містить фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби. Виділення фітонцидів відбувається активніше після подрібнення листя перед засипанням картоплі. Хорошим методом тривалого зберігання картоплі є накриття його торфом, який також має антисептичні властивості.
Читайте також: