П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіБанкомати видають фальшиві гривні: як відрізнити підробку?

Банкомати видають фальшиві гривні: як відрізнити підробку?

Этот материал также доступен на русском языке
Україну заполонили фальшиві купюри. Мало того, шахраї навчилися робити підробки так якісно, ​​що вони почали потрапляти в обіг навіть через термінали і видаватися в банкоматах.

Як підроблені гроші потрапляють до банкоматів?

Про це розповів телеканал “Україна 24”.

Тепер в Україні фальшиві гроші можна купити через соціальні мережі. Покупця підробок запевняють, що на банкнотах є всі водяні знаки, а відрізнити їх від справжніх не можуть навіть термінали. Вартість фальшивих 3000 гривень – 750 гривень.

Місцями збуту фальшивих грошей в Україні в основному є невеликі магазини. За фальшивки просто купується товар, а на здачу ділки отримують справжні гривні. Як зазначає експерт з безпеки Руслан Долгов, підроблені купюри часто використовуються для повернення кредитів.

“Ці банкноти спеціально заточені під певні термінали. Тобто людина купує, наприклад, за 5000 гривень 20000 фальшивих, і погашає свій кредит через термінал”, – пояснив експерт.

Водночас отримати фальшиві гроші замість справжніх ризикує мало не кожен українець, адже з терміналів підробленими купюрами заповнюють банкомати.

Так, нещодавно в Києві в банкоматі жінка зняла фальшивих 200 гривень. Про те, що гроші підроблені, їй сказали, коли вона спробувала ними розрахуватися. Продавець заявив, що банкнота не проходить перевірку ультрафіолетом.

Що робити з фальшивкою?

У подібних випадках експерти радять українцям звертатися з фальшивою купюрою до банку, якому належить банкомат. Фінустанова проведе розслідування, перевірить інші банкноти і зробить розінкасацію.

“Якщо буде встановлено факт наявності там даних сумнівних банкнот, то банк піде назустріч клієнту”, – пояснила начальниця управління грошового обігу і контролю касових операцій банківської установи Лариса Жиронкіна.

Користуватися підробленими грошима, навіть якщо вони потрапили в руки випадково, українцям не радять, адже за це загрожує покарання – до 7 років позбавлення волі.

Останнім часом найчастіше підробляють купюри номіналом 100, 200 і 500 гривень.

Відрізнити підробки від справжніх гривень можна за кількома ознаками. Так, справжні купюри щільніші на дотик. При огляді на світло можна помітити, що на фальшивках відсутні графічні елементи знака гривні. Наприклад, на купюрі номіналом 500 гривень мають бути елементи бузкового кольору, які під різним кутом змінюють свій колір на зелений.

Джерело

Раніше опубліковано: Осторожно: аферисты!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні