Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПро які хвороби розповість язик

Про які хвороби розповість язик

Этот материал также доступен на русском языке
Про що може розповісти наш язик - про дефіцит вітамінів, брак заліза й навіть про появу раку.

Яскраво-червоний язик

Якщо ваш язик яскраво-червоний і глянцювато-блискучий – це може бути свідченням браку вітаміну В12 і заліза.

Коричневий або чорний язик

Це на вигляд досить неприємно, але, на щастя, свідчить про легко усувану проблему: зловживання кавою або чаєм, курінням або погану гігієну порожнини рота. Чистіть язик спеціальною шкрябалкою (або хоча б чайною ложкою) і відмовтеся від шкідливих звичок.

Білий наліт

Якщо ваш язик такий, мовби ви щойно їли сир, це може свідчити про дріжджову інфекцію – молочницю. Найчастіше її провокує вживання антибіотиків.

Зморшки і тріщини на язиці

Найчастіше це нешкідливі зміни, які викликані віком: так, наша язик теж старіє і на ньому теж можуть утворюватися зморшки. Але варто бути уважним: іноді всередині цих тріщин може утворитися грибкова інфекція. Якщо ви відчуєте печіння, біль або неприємний запах, зверніться до лікаря.

Маленькі білі плями

Якщо плями довго не минають, потрібно терміново звернутися до лікаря. Таке явище може попереджати про надмірний ріст клітин.

Маленькі червоні виразки

Ще один привід терміново звернутися до лікаря – червоні ранки, плями або виразки, які не минають протягом тривалого часу. Ви в групі особливого ризику, якщо курите або вам більше 65 років, втім, і у молодих людей може розвинутися рак порожнини рота.

Печіння

Якщо відчуття печіння не минає, а язик при цьому на вигляд здоровий, скоріш за все, це викликано гормональними змінами або алергією на зубну пасту, яка містить лаурилсульфат натрію.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про кишковий грип.

toneto.net

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні