Персики в Україні вирощуються переважно на півдні. 81% вирощених персиків припадає на 4 області: Одеська, Херсонська, Дніпропетровська та Запорізька. При цьому близько 50% вирощується в господарствах населення, а 50% – фермерськими та промисловими господарствами. І саме для останніх характерним є скорочення насаджень персиків і обсягів виробництва.
Вся справа в тому, що на півдні вирощувати персики без зрошування не можна, клімат щороку стає дедалі посушливішим. Аби встановити зрошувальні системи, потрібні додаткові капіталовкладення, які можуть і не окупитися через імпорт.
Україна імпортує у 2,8 раза більше персиків, ніж виробляє. У 2020 році імпортні постачання персиків складали 48,3 тис. т, а виробництво – 17,1 тис. т. При цьому експортних відвантажень практично немає.
Основними країнами-постачальниками даного фрукту 2020 року були Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).
Джерело: ucab.ua