Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнців готують до серйозного підвищення тарифів на газ і світло: коли платитимемо...

Українців готують до серйозного підвищення тарифів на газ і світло: коли платитимемо більше

Этот материал также доступен на русском языке
До кінця опалювального сезону в Україні встановлено мораторій на зміну комунальних тарифів, але тема їхнього зростання не вщухає. Експерти розповідають, які очікуються тарифи після закінчення мораторію.

За словами координаторки житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі “Опора” Тетяни Бойко, наразі вартість світла, води та газу “заморожена на мінімальному рівні”.

Які будуть тарифи на світло у 2024 році

Електроенергія, на думку Бойко, є “недооціненою” і може зрости в ціні вдвічі або навіть більше. Річ у тім, що реальною ринковою вартістю вважається 5 – 7 грн за кВт/год. Експерти пояснюють таку ціну суттєвими пошкодженнями інфраструктури електромереж.

Раніше ми писали, як відбуватиметься лібералізація ринку тарифів.

На думку генерального директора компанії YASNO Сергія Коваленка, альтернатива збільшенню тарифів на світло є. Він думає, що потрібне введення персоналізованих субсидій тільки для тих, хто справді не може оплачувати рахунки самостійно. Також Коваленко пропонує інтегрувати таку систему поступово – по кварталах.

Скільки коштуватиме газ і вода у 2024 році

Газ, за прогнозами Бойко, має коштувати не майже 8 гривень за м³, а в діапазоні 10 – 12 грн/ м³.

Також експертка вважає, що вартість гарячої води може зрости мінімум на 70 відсотків, а холодної – на 50. Але це може статися не раніше квітня 2024 року. 

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні