П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯкими мають бути тарифи на комунальні послуги в Україні насправді

Якими мають бути тарифи на комунальні послуги в Україні насправді

Этот материал также доступен на русском языке
Хоч тарифи і залишилися поки що незмінними, експерти вже подейкують про те, що вартість комуналки має піднятися.

За рекомендацією США Україна повинна зараз проводити лібералізацію ринку комунальних послуг, позбавляючись від “ручного” регулювання цін. Якими можуть бути ціни після цього розповіла експертка з житлово-комунальних програм Тетяна Бойко в інтерв’ю 24 Каналу.

Раніше ми писали, у скільки обійдеться українцям комуналка в майбутньому опалювальному сезоні.

Якими мають бути реальні ціни на комуналку

За прогнозами Бойко: 

  • Реальна ціна на газ перебуває в діапазоні 10 – 12 гривень за м³.  
  • Тарифи за світло і воду мають “піднятися” щонайменше в півтора раза. 
  • Вартість тепла, як і гарячої води, має зрости ще більше – від 70 до 80 відсотків.

“Це приблизно. Тому що ціни давно не піднімалися”, – зазначає експерт. “Будемо сподіватися, що навесні ситуація стане ще кращою, як і в плані цін. Але для того, щоб лібералізацію ринків запускати, потрібно готувати все законодавство і основу зараз”.

Що означає лібералізація ринку комунальних послуг

Як стверджує Бойко, цей процес почався майже 9 років тому, але припинився після “незначного” зростання тарифів. Потім, за її словами, стартував роздрібний ринок газу. І справа тут не у вартості комуналки, а в тому, що “на ринок прийшло багато компаній”. 

“Це процес, коли підвищення цін відбувається, але при цьому врівноважується субсидіями для населення”, – пояснює експерт.

“Держава відпускає “ручне” управління ринком, і коли це відбувається, вона встановлює певні правила, за якими грають усі гравці ринку”, – підкреслює Бойко.

За її словами, тільки в цей момент можна “відпускати” ціни, коли на ринок прийдуть українські та міжнародні компанії, і всі учасники розумітимуть, що за порушення правил на них чекає суворе покарання. Але при цьому будуть змушені боротися за клієнтів на умовах чесної конкуренції. Тільки так споживач буде захищений від недобросовісних постачальників і монополістів.

“Якби ми все-таки запустили цей ринок у 2017-2018 роках, то мали б вищі тарифи для населення, але це було б уже не так боляче і прогнозовано, ніж якби це сталося умовно завтра”, – вважає Бойко.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні