П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВ яких випадках українцям доведеться повертати соціальну допомогу від Польщі з відсотками

В яких випадках українцям доведеться повертати соціальну допомогу від Польщі з відсотками

Этот материал также доступен на русском языке
Польща активно допомагає українцям, зокрема і соціальними виплатами. Якщо ви їх отримуєте, і вирішили виїхати з Польщі – повідомте про це ZUS. В іншому випадку доведеться платити відсотки.

Про це пише видання WrocLife.

Повернення соціальних виплат у Польщі

Українці, які отримали тимчасовий захист у Польщі, але планують повернутись до України, мають повідомити про своє рішення польське Управління соціального страхування (ZUS). Якщо цього не зробити, то вас можуть змусити повернути фінансову допомогу з відсотками.

Соціальна допомога, яку надає Польща українцям на рівні зі своїми громадянами:

  • програма 500+ для дітей,
  • соціальні виплати для дорослих,
  • безкоштовна медицина і
  • дитячий садок.

“У нас є можливість дізнатись, чи виїхала певна людина з нашої країни. Якщо іноземець отримує він нас гроші, і не повідомляє про свій виїзд з Польщі, йому доведеться повернути гроші з відсотками. ZUS має доступ до різних державних реєстрів. Якщо потрібно буде, то ми можемо використати спеціальний реєстр громадян України, який веде прикордонна служба”, – підкреслила регіональна представниця ZUS Івона Ковальська-Матіс.

Всі виплати перераховують українцям, які перебувають в Польщі та не виїжджають за межі країни більш ніж на 30 днів. Якщо ви вирішили повернутись до України чи в іншу країну Європи, то попередити ZUS треба через платформу електронних послуг (PUE). Потрібно лише вибрати необхідну форму і заповнити її.

Детально ознайомитись з алгоритмом подання відмови можна тут.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні