Середа, 2 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяФахівці розповіли, як і коли правильно пити овочеві соки – те, про...

Фахівці розповіли, як і коли правильно пити овочеві соки – те, про що ви не знали

Этот материал также доступен на русском языке
Для того, щоб овочеві соки приносили максимум користі, потрібно знати деякі їх властивості та особливості.

Питання читачки:

Дуже люблю морквяний сік: зранку випиваю півсклянки, додавши столову ложку сметани. Як краще пити сік – натще або після їди?

Відповідає гастроентеролог Марина Кліманова:

– Морквяний сік дуже корисний: у ньому багато каротину (попередника вітаміну А), інших вітамінів, мікроелементів. Він покращує травлення, добре впливає на печінку, нирки, жовчний міхур і всі залози організму, допомагає при різних недугах шкіри та її сухості.

Ви правильно робите, що п’єте морквяний сік зі сметаною: це допомагає жиророзчинним вітамінам краще засвоюватися.

Якщо страждаєте на запори і хочете покращити відтік жовчі, пийте сік натще. Це посилить скорочення жовчного міхура, рух їжі в кишківнику – і випорожнення налагодиться. Але якщо шлунок подразнюється, треба пити сік під час їди. Вітаміни та мікроелементи розщеплюватимуться разом з їжею, не шкодячи слизовій оболонці.

– Хочу спробувати і буряковий сік, але кажуть, що його треба розводити навпіл з водою: він надто активний.

– Буряковий сік – це фактично витяжка з буряка з великою кількістю мікроелементів, вітамінів, пектинів, а також органічних кислот, які у концентрованому вигляді подразнюють слизову оболонку.

Якщо у вас низька кислотність і здоровий шлунок, то випитий натще сік посилить вироблення соляної кислоти. А при підвищеній кислотності пити його на голодний шлунок не можна, слід розводити навпіл з водою або морквяним соком.

Важливо враховувати, що буряковий сік розслаблює кишківник і у людини, не схильної до запорів, може викликати кишкові кольки.

За матеріалами fakty.ua

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні