П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія15 квітня - Велика чи Пристрасна субота - останній день перед світлим...

15 квітня – Велика чи Пристрасна субота – останній день перед світлим святом Великодня

Этот материал также доступен на русском языке
Субота – останній день найбільшого 48-денного Великого посту. Цього дня православні ще не мають права веселитись, але вже готуються прийняти у серці радість Світлого Воскресіння Сина Божого.

Значення Великої суботи

У Суботу Ісус ще залишається в труні, а в Неділю він вже здобуде нове життя і повстане з мертвих. Увечері починається великодня служба, яку обов’язково відвідують усі – від малого до великого. До неї готуються цілий рік. Якщо всеношну відстояти не вийде, великодньої ночі все одно спати не можна. Потрібно запалити свічку перед іконою Ісуса і помолитися з чистим серцем.

Велика Субота – це останній день перед Великоднем. Для віруючих це і скорботний, і радісний день: Христос ще лежить у труні, ще не настало Воскресіння, але вже все сповнене великодньої радості. У день Великої Суботи Церква згадує тілесне поховання Ісуса Христа та зішестя Його в пекло.

Настає Велика субота: просіть вибачення, не можна сміятися, позичати та поминати

15 квітня – Велика чи Пристрасна субота – останній день перед світлим святом Великодня та останній день Великого посту.

Традиції та звичаї у Велику суботу

Саме у Велику суботу ввечері у церквах розпочинаються великодні служби.

Звичайно, головним звичаєм Страсної суботи є забарвлення та прикраса яєць. Класичним кольором крашанок вважається червоний. Але, звичайно, можна фарбувати яйця в будь-який колір, який вам підкаже фантазія. А перше яйце, яке ви пофарбували, віддайте наймолодшому в сім’ї.
велика

У Велику суботу продовжується Великий піст. Цього дня можна готувати святкові Великодні страви, але їсти їх ще не можна.

З самого ранку господині приймаються за приготування страв до багатого великоднього столу – згідно з традиціями на свято Воскресіння Христового на столі має бути не менше 12 страв.

Що потрібно зробити

Велика субота – день доброти, примирення та всепрощення. Сьогодні обов’язково вибачте у всіх, кого ви могли образити. Помиріться з усіма, з ким ви у сварці – не затьмарюйте завтрашнє свято негативними почуттями та емоціями.

Також у суботу перед Великоднем обов’язково потрібно роздати милостиню всім нужденним, яких ви зустрінете на своєму шляху. Ну а родичі та близькі вам люди не повинні залишитися без великодніх подарунків.

Що робити не можна

Як і протягом усього Страсного тижня, у Велику суботу не можна справляти весілля, дні народження, різні урочистості та взагалі веселитися. Згідно з повір’ями, якщо весілля зіграли на Страсному тижні, то молоді разом довго не житимуть. І, треба сказати, ця народна прикмета найчастіше збувається.

Увечері у Велику суботу в церквах і храмах починають освячувати паски, “фарбування” та продукти до великоднього столу, які господині приносять до церкви у спеціальних кошиках. У них паски та фарбовані яйця за кількістю людей у родині.

Сходження Благодатного вогню

Щороку в суботу перед Великоднем у Єрусалимі відбувається сходження Благодатного вогню. Багато тисяч паломників збираються цього дня у храмі Воскресіння Христового, щоб спостерігати одне з головних чудес православної церкви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні