Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСтрасна, або Велика п'ятниця – найскорботніший день церковного календарю: традиції, звичаї, заборони

Страсна, або Велика п’ятниця – найскорботніший день церковного календарю: традиції, звичаї, заборони

Этот материал также доступен на русском языке
У п'ятницю Христос здійснив свій шлях на Голгофу, зазнав смертної муки і загинув на хресті.

Страсна, або Велика п’ятниця – це найскорботніший день у церковному календарі, коли, згідно з біблійним Новим Завітом, був розіп’ятий Ісус Христос.

Згідно з Євангелієм, цей день ознаменує важку для Ісуса Христа подію, коли він, зраджений Юдою і обвинувачений у бунті, постав перед Понтієм Пілатом. Прокурор засудив Сина Божого до розп’яття на хресті, хоч і розумів, що всі звинувачення несправедливі. До гори Голгофа Христос ніс свій хрест на спині, а на вершині був страчений.

Тому п’ятниця перед Великоднем присвячена спогадам про суд над Ісусом Христом, його розп’яття та хресну смерть на Голгофі, зняття його тіла з хреста та поховання. Цього дня прийнято тужити, тож варто утриматися від задоволень та розваг.

Урочисте богослужіння, літургія, цього дня не відбувається, чим підкреслюється винятковість і цього дня, і жертви Христа на Голгофі. На вечірні виноситься плащаниця (плащаниця – це ікона, нанесена на щільну тканину. На ній зображений Христос, покладений у труну) і співається особливий канон “Про розп’яття Господа”.

Віруючі у п’ятницю зовсім відмовляються від їжі. Якщо вода і хліб здаються надто мізерною трапезою, то можна додати до них і інші страви, але винятково пісні.

У 2023 році Страсна п’ятниця припадає на 14 квітня. Цього дня слід максимально уникати суєтних справ, окрім тих, що пов’язані з підготовкою до Великодня, а присвятити час думкам про жертву, на яку Христос пішов заради людей.

Взагалі, передостанній день Великоднього посту прийнято проводити у спокої та молитвах.

Що не можна робити у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю заборонено працювати та виконувати домашню роботу, не можна прати. Господиням слід встигнути зробити генеральне прибирання у Чистий четвер

  • Не можна шити, в’язати, вишивати та прясти.
  • Великим гріхом вважається рубати дрова, і взагалі використовувати сокиру. Все тому, що саме цього дня витісняли хрест для Спасителя.
  • Не можна стригти волосся та робити манікюр.
  • Не можна працювати в саду чи городі, копати землю та садити рослини. Але є застереження – садити рослини все ж таки можна, але не слід використовувати при цьому гострі, або металеві предмети.
  • Не можна вживати спиртні напої та продукти тваринного походження – їсти можна лише овочі та фрукти, оскільки ще триває Великий піст.
  • Не рекомендується фарбувати яйця. Це слід робити або у Чистий четвер, або вже у суботу.

Незважаючи на те, що домашньою роботою в Страсну п’ятницю займатися не можна, можна пекти паски. Вважається, що тісто, випечене в цей день, довго не пліснявітиме і матиме цілющу силу.

Згідно з народними прикметами, у цей день також не можна веселитися та співати – цей день скорботний і не можна використовувати ножі.

Що можна робити у Страсну п’ятницю

  • Цей день слід провести у колі близьких та рідних, готуючись до головного церковного свята року.
  • Варто сходити до церкви. Свічки, запалені під час служби, потрібно принести із собою, щоб вони догоріли вдома.
  • Можна спекти хліб, вважається, що він не пліснявітиме і навіть допомагає при хворобах.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні