Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія14 листопада: свята і прикмети

14 листопада: свята і прикмети

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні православна церква вшановує пам'ять безсрібників та чудотворців Косму і Даміана (Кузьма і Дем'ян), а також їхню матір, святу Феодотію.

Косма і Даміан

Косма і Даміан жили в другій половині III – на початку IV століття в Малій Азії. Вони лікували людей і були наділені від Бога даром чудотворіння. Батько святих був язичником, він помер, коли Косма і Даміан були дітьми. Вихованням хлопчиків у християнській вірі займалася їхня мати. Пізніше вони почали вивчати лікарську справу і досягли в ній успіху.

 

У народі почали поширювати чутки про те, що вони можуть вилікувати від будь-якого захворювання. До святих лікарів стали приходити люди з усіх усюд. Вонине брали грошей за лікування, за що їх прозвано безсрібниками. Якось брати змогли вилікувати безнадійно хвору жінку, яка вирішила віддячити їм і принесла три яйця. Жінка попросила взяти їх заради Святої Трійці. Даміан прийняв дар, проте, коли Косма дізнався про це, він дуже засмутився, вирішивши, що брат порушив обітницю. Перед смертю Косма просив людей не ховати брата поруч із ним.

Даміан на кілька років пережив свого брата. Коли він помер, люди не розуміли, як треба вчинити з його тілом і де його поховати. Невдовзі до міста прийшов верблюд, якого брати колись вилікували від сказу. Верблюд почав говорити людським голосом і сказав, що братів треба поховати вкупі, бо Даміан прийняв дар не заради винагороди, а заради Ісуса Христа. Так люди й вчинили.

У народі свято отримало назву Кузьминки осінні.

Традиції та обряди

Цього дня було прийнято обмінюватися курами як подарунками. Таких курей ніколи не забивали, доки вони самі не вмирали, годували їх вівсом або ячменем. Вважалося, що яйця, які знесе така курка, будуть цілющими.

Деякі люди вірили, що ноги вбитого цього дня півня, закинуті на дах будинку, допоможуть у збільшенні поголів’я свійської птиці.

Дівчата 14 листопада влаштовували кузьминські вечірки. За кілька днів до свята вони винаймали хату, збирали продукти та варили пиво. Увечері приходили молоді люди і починалися веселощі, танці та загравання. Коли продукти закінчувалися, молодь ішла красти курей. У цей день такі крадіжки вважалися неосудними.

На Кузьминки осінні справлялися останні весілля. Жінки починали займатися пряжею. Ковалі у цей день не працювали, бо це вважалося за великий гріх.

Народні прикмети

  • Якщо вдень тепла погода, то зима буде теплою.
  • Якщо на Кузьминки осінні дерева повністю не скинули листя, то зима буде лютою і врожай не вродить.
  • У минулі часи помітили, що дощ у цей день буде теплим.
  • Випав сніг 14 листопада – чекайте на теплі дні.
  • На річках утворилася крига – морози стоятимуть до весни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося: 13 листопада: церковне свято та прикмети

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні