Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи зарахують до стажу догляд за хворими батьками - відповідає юрист

Чи зарахують до стажу догляд за хворими батьками – відповідає юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Звертатися до чиновників із будь-якими питаннями слід письмово, щоб отримати письмову відповідь – з посиланням на нормативні документи. Особливо це важливо, коли вам відмовляють у наданні допомоги або не надають компетентної інформації.

«Ми з дружиною люди похилого віку, обидва 1956 року народження. У мене інвалідність 3 групи, дружина після інсульту (паралізовано один бік) і їй потрібен постійний догляд. Нам допомагає дочка. Ми хотіли, щоб вона отримувала допомогу для догляду за нами і щоб стаж тривав. Але у сільраді сказали, що це є можливим лише при догляді за пенсіонерами 80 років і старшими. На що доньці жити і як заробити на пенсію?

Іван Наку, село Приозерне, Одеська обл.»

Ми завжди радимо нашим читачам звертатися до чиновників письмово, щоб отримати письмову відповідь – з посиланням на нормативні документи. Особливо це важливо, коли вам відмовляють у наданні допомоги або не надають компетентної інформації.

Зі свого боку ми розповімо про норми законодавства, які нині працюють і стосуються догляду за маломобільними людьми. Існує Постанова Кабінету Міністрів № 859 від 23 вересня 2020 року (у редакції від 19 травня 2022 р.)*. Вона застосовується до випадків, коли родич доглядає:

  • осіб з інвалідністю І групи;
  •  літніх громадян з когнітивними порушеннями (зниження пам’яті, розумової спроможності);
  • невиліковно хворих, які через порушення функцій організму неспроможні самостійно пересуватися і не здатні до самообслуговування.

***

Ви не вказали, чи встановлено вашій дружині групу інвалідності. Але, судячи з листа, вона не може обслуговувати себе. Цей факт має підтверджуватися медичними документами.

Якщо такий документ є, то ваша дочка, швидше за все, може отримувати від держави компенсацію з догляду. Крім того, цей час за законодавством зараховується до стажу для призначення пенсії.

Ще важливо знати, що компенсація з догляду надається тільки в тому разі, коли родич, який доглядає, і той, хто потребує догляду, проживають на одній житлоплощі, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки.

***

Щодо розміру компенсації, то вона розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим на 1 січня поточного року (з 1 січня 2023 року – 2589 гривень), і середньомісячним сукупним доходом особи, яка надає соціальні послуги (дохід враховується за останні шість місяців). До складу сім’ї особи, яка звертається по призначення компенсації, включаються:

  •  чоловік, дружина;
  •  діти до 18 років і діти до 23 років, які навчаються на денній формі навчання і не мають власних сімей;
  •  жінка і чоловік, які не одружені, але проживають однією сім’єю.

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця. За рік треба подавати новий пакет документів. Найчастіше ця заява і декларація про доходи, але в деяких випадках можуть вимагати і новий медичний висновок.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У Постанові № 859 сказано про те, що людина, яка надає соціальні послуги, отримує лише одну компенсацію незалежно від кількості осіб, яких доглядає.

*Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» № 859 від 23 вересня 2020 року (у редакції від 19 травня 2022 р.)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні