П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіНайболючіше питання: чи можуть заблокувати пенсію за борги

Найболючіше питання: чи можуть заблокувати пенсію за борги

Этот материал также доступен на русском языке
З 6 травня набрав чинності закон, згідно з яким банки можуть блокувати наші рахунки за борги. Навіть, якщо це борг 100 гривень. Кому можуть заблокувати банківські рахунки і що робити, якщо це сталося?

По роз’яснення положень нового закону* ми звернулися до декількох банків. Відгукнулася прес-служба «Укргазбанку».

Чи можуть заблокувати банківський рахунок, якщо борг не перевищує 200-500 гривень, тобто він мінімальний?

– Рахунок боржника заарештовується на підставі документу про арешт коштів, який надійшов до банку від державного (приватного) виконавця. Блокування коштів на рахунку не залежить від розміру боргу. Мінімальної суми немає.

Чи повинні банки повідомляти клієнту про блокування картки заздалегідь, чи законом це не передбачено?

– Повідомлення клієнта про арешт рахунку не передбачено.

Якщо клієнт банку-боржник перебуває за кордоном, то що йому потрібно робити, щоб рахунок розблокували?

– Клієнт має звернутися в Україні до державного (приватного) виконавця із заявою, де буде зазначено номер рахунку, який потрібно розблокувати. Заяву може бути подано в паперовій формі (особисто або засобами поштового зв’язку) або в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Чи можуть заблокувати пенсійну картку і куди звертатися пенсіонеру, щоб її розблокувати?

– Зняття арешту з коштів здійснюється на підставі документу, який має надіслати в банк державний (приватний) виконавець.

Разом з тим, відповідно до Закону України № 3048-IX, тимчасово, у період дії в Україні воєнного стану, передбачено припинення звернень стягнення (тобто не накладається арешт) на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або смертю внаслідок кримінального правопорушення, і рішень, якщо боржниками є громадяни рф). Якщо це сталося, то необхідно звертатися до державного (приватного) виконавця.

Якщо людина розрахувалася з боргом і пред’явить у банк документи, що підтверджують це, чи може банк самостійно розблокувати картку?

– Ні. Зняття арешту з коштів здійснюється лише на підставі відповідного документу. Перш за все клієнт має врегулювати питання про зняття арешту з рахунку з державним (приватним) виконавцем. Після отримання постанови від державного (приватного) виконавця про зняття арешту банк розблокує рахунок.

Якщо у клієнта рахунок у банку — останні гроші, а це можуть бути і пенсіонери, і багатодітні, чи розблокують рахунок?

– Як вже зазначалося вище, зняття арешту здійснюється на підставі документу відповідного документа.

При цьому, згідно з зазначеним вище законом, на період воєнного стану в Україні передбачено, що фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку (користуватися коштами) на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати (6700х2=13 400 гривень). Звернення стягнення (накладення арешту) у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Отже, що ми маємо.

  1.  Якщо у вас є борги (за комунальні послуги, несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху та інші) на будь-яку суму, ваш банківський рахунок можуть заблокувати.
  2.  На час дії воєнного стану пенсійні рахунки не мають блокувати. Якщо на вашу картку наклали арешт, вам необхідно отримати довідку від банку, під що саме відкривався рахунок, та довідку від Пенсійного фонду, що саме цей рахунок використовується для нарахування пенсій. Ці документи треба надіслати виконавцю із проханням зняти арешт. Формально, все має вирішитися протягом одного дня.
  3. Якщо ваш банківський рахунок заблоковано, то ви можете звернутися із заявою до виконавця і зняти арешт із суми у розмірі 13 400 гривень щомісяця.

* Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» № 3048-IX від 11 квітня 2023 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні