Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПодаток на землю: чому пільговика змушують платити гроші, якщо згідно із законом...

Податок на землю: чому пільговика змушують платити гроші, якщо згідно із законом він звільняється від плати

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся А. Сєков з Одеси, ветеран війни у Афганістану та особа з інвалідністю ІІ групи. Читач повідомив, що у нього є гараж в кооперативі. Він регулярно сплачує внески за охорону, воду, електропостачання, але його ще примушують сплачувати податок на землю.

А. Сєков вважає, що з пільговика не повинні стягувати податок. Копії посвідчень для передачі в податкову було надано ще попередньому голові кооперативу. Зараз голова вже новий, але і він не бажає цим займатися і вимагає сплачувати податок. Що робити?

Про звільнення від сплати податку

Згідно з Податковим кодексом (ПК), від сплати податку на землю звільняються особи з інвалідністю першої та другої груп. Окрім того, стаття 4 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» також передбачає таку пільгу для ветеранів війни (учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни).

Водночас, згідно з приписами статті 282 ПК, звільнення від сплати податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого сільського господарства – у розмірі не більш як два гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Отже, будь-які інші пільги, крім зазначених вище, Податковим Кодексом України не передбачені.

Можна звернутися до соціального захисту

Ще звернемо увагу на частину 1 статті 14-1 Закону №875-XII*. Там написано, що підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право на пільги щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) за наявності дозволу на право користування пільгами з оподаткування. Він надається центральним органом соціального захисту осіб з інвалідністю, ветеранів війни.

Таким чином, ви можете звернутися до органів соціального захисту з заявою про те, щоб було враховано ваші документи на пільгу з оподаткування при платі за гаражний кооператив. Ви також повинні надати документи, які підтверджують ваше право власності (користування, пільги), щоб ваші документи були передані до Державної податкової служби України.

Очевидно, що дії як попереднього голови кооперативу, так і діючого, неправомірні. Вони зобов’язані були передати усі документи до податкової служби, тому що ви, як пільговик, не повинні сплачувати податок.

Ви можете поскаржитися на їхні дії до міської ради або до тих органів, які регулюють їхню діяльність відповідно до Статуту кооперативу.

Як захистити свої права?

Що стосується нарахування земельного податку, то власники землі та землекористувачі вносять плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Тобто ви з цієї дати не повинні були сплачувати податок. Таким чином, ви маєте право вимагати у Державної податкової служби зробити перерахунок і повернути вам надлишкові кошти, які ви сплачували за оподаткування.

Якщо вам буде відмовлено, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб позиватися до Державної податкової служби.

Адвокати безкоштовно допоможуть написати позов до адміністративного суду щодо оскарження податкових повідомлень та повернення вам надлишкових коштів за весь час, коли ви сплачували податок. Надавати документи зобов’яжіть Податкову службу власним клопотанням в позовній заяві. Всі судові витрати в цьому разі стягуються з відповідача.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» №875-XII від 21 березня 1991 року (редакція від 6.11.2022 року).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні