Середа, 26 Червня, 2024
ГоловнаДачаВрятуйте врожай капусти: найефективніші методи боротьби з білокрилкою

Врятуйте врожай капусти: найефективніші методи боротьби з білокрилкою

Этот материал также доступен на русском языке
Знищити білокрилку можна за допомогою народних методів. Розповідаємо про найефективніші способи.

Білокрилка — вкрай небезпечна комаха для городу. Усього за сезон одна мушка може відкласти до 300 яєць і робить це дуже швидко. Колонії дрібних метеликів харчуються соками рослин та здатні повністю знищити врожай лише за кілька тижнів. Огірки, помідори, салати, декоративні культури, а особливо капуста. Усім цим білокрилка поласує величезним задоволенням. Тому важливо вчасно розпочати боротьбу, щоб не позбутися майбутнього врожаю.

Раніше ми розповідали, як боротися з цибулевою мухою.

Як визначити білокрилку на грядці

Листя ураженої білокрилкою рослини жовтіють, скручуються і покриваються білими плямами, які потім темніють. На звороті листа можна помітити яйця та залишки білих коконів.

Як боротися з білокрилкою

Для початку ретельно огляньте листя рослин з двох сторін і за допомогою змоченого водою ватного диска вручну зніміть з поверхні дорослих мошок, яйця, личинки і залишки коконів. Це потрібно робити кожні три-чотири дні перед обробкою. Це необов’язково, але так шанси на знищення білокрилки підвищуються.

Найефективніші розчини для обробки рослин від білокрилки:

  1. Мильний розчин. Натріть дьогтьове або господарське мило на тертці та ретельно розчиніть у воді у співвідношенні 1:6. Отриманою сумішшю щедро обприскуйте рослини, особливо оборотну поверхню листя, а також ґрунт. Процедуру потрібно повторювати кожні 7 днів до зникнення шкідника та його яєць.
  2. Часниковий розчин. Три-чотири великі зубчики часнику подрібніть їх у спеціальному пресі або натріть на дрібній тертці. Залийте кашку 1 літром теплої води та дайте настоятися протягом доби. Процідіть суміш через марлю чи сито. Отриманим розчином ретельно обприскуйте рослини та ґрунт навколо них. Процедуру потрібно проводити кожні 5-7 днів доти до повного позбавлення шкідника.
  3. Трав’яний розчин. 100 грамів кульбаби або деревію подрібніть у блендері або м’ясорубці. Залийте подрібнену траву 1 літром теплої води та дайте настоятися у темному та прохолодному місці протягом трьох діб. Отриманий настій процідіть через дрібне сито або марлю і ретельно обприскуйте їм рослини та ґрунт. Процедуру повторюйте кожні 5-7 днів до зникнення білокрилки.
  4. Оцтовий розчин. У десяти літрів води розчиніть 50 мл яблучного оцту та 30 г мильної стружки. Поливайте розчином рослини та ґрунт раз на тиждень.

Вас також можуть зацікавити новини:

Маленькі пенсії планували збільшити, але все пішло не так: що сталося і що буде

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні