Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаДля рекордного врожаю яблук, груш, слив та персиків: що обов'язково потрібно зробити...

Для рекордного врожаю яблук, груш, слив та персиків: що обов’язково потрібно зробити у червні у саду

Этот материал также доступен на русском языке
У рік плодоношення лише три-сім відсотків квіток плодових дерев перетворюються на нормальні плоди, решта обсипається. Щоб отримати якісний урожай, зав'язі необхідно проріджувати.

Надмірна кількість плодових утворень, генеративних бруньок, квіток і зав’язей призводить до дисбалансу між площею листової поверхні дерева і кількістю плодів, що утворюються в кроні. При низькому врожаї плоди швидко ростуть, передчасно дозрівають, але м’якоть у них пухка, тому вони погано зберігаються. Якщо ж урожай помірний, то й плоди в міру великі, з характерними для сорту забарвленням та смаком.

Суха маса резервної зав’язі, що обсипається, досягає половини маси всього вирощеного врожаю. У результаті різко погіршується якість продукції, а дерево не закладає квіткових бруньок під урожай наступного року і переходить на періодичне плодоношення. Тому при рясному цвітінні проводиться проріджування квіткових бруньок.

Штучне проріджування квіток і зав’язей на садових ділянках роблять, головним чином, на персиках і сливах, що утворюють рясну зав’язь, а іноді і на яблунях і грушах, особливо слаборослих, і після масового природного опадання в червні.

Природне опадання зав’язей має фізіологічну основу. Спочатку опадають пошкоджені квітки і незапліднені зав’язі, пізніше – запліднені. Опадання останніх пов’язане з нестачею поживних речовин, необхідних для розвитку зародка насіння. Плоди, що залишилися на дереві після опадання і ручного проріджування, ростуть швидше, вони повноцінніші за своїм біохімічним складом.

Зверніть увагу. При ручному проріджуванні видаляють зайві зав’язі, залишаючи не менше 30 листків на плід.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що потрібно закопати під яблуню, щоб зібрати рекордний урожай.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні