Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаПарша яблуні: як попередити та як вилікувати?

Парша яблуні: як попередити та як вилікувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Парша яблуні є найпоширенішим захворюванням у наших садах, що має грибкове походження. За відсутності заходів боротьби з цим захворюванням парша вражає дерева, знижує їх врожайність і зимостійкість.

Зимує гриб на опалому листі. До весни на листі утворюються чорні дрібні крапки у вигляді горбків, усередині яких дозрівають сумкоспори. Дозрілі спори розсипаються і розносяться вітром, заражаючи молоді листочки, пагони і плоди, на яких утворюються плями. Зараженість плодів іноді досягає 100%.

Перші ознаки парші можна знайти відразу після розпускання бруньок. На верхній стороні листочків, що з’явилися, утворюються дрібні світло-зелені плями, незабаром вони покриваються бурим нальотом.

З листя хвороба переходить на плоди. На плодах з’являються плями, під плямою тканина коркує, перешкоджає нормальному зростанню, плоди виростають потворної форми, часто розтріскуються, опадають.

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З ПАРШОЮ:

  • підживлення дерев добривами з вмістом азоту, фосфору, калію та інших елементів живлення. Але майте на увазі, що перевищені норми азотних добрив ведуть до збільшення ризику захворювання яблуні на паршу;
  • прибирання восени опалого листя або перекопування, з метою загортання їх у ґрунт;
  • напровесні спочатку розпускання бруньок – обприскування дерев 2% розчином бордоської рідини або іншими спеціальними препаратами;
  • при необхідності повторити обприскування дерева після цвітіння, але вже 1% розчином бордоської рідини або іншими препаратами.

Загущена посадка дерев також підвищує ризик захворювання яблуні на паршу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні