Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо допоможе впоратися із клаустрофобією?

Що допоможе впоратися із клаустрофобією?

Этот материал также доступен на русском языке
Клаустрофобія — це страх замкненого простору, яка зазвичай проявляється у прискореному серцебиття та нестачі повітря. Як допомогти людині в цьому разі?

Клаустрофобія — це страх замкненого простору, і зараз людям з такими проблемами доводиться особливо важко. Адже бомбосховище, підвал або інше місце, де доводиться чекати на обстріл, викликає у них напади страху. Клаустрофобія зазвичай проявляється у прискореному серцебиття та нестачі повітря. Як допомогти людині в цьому разі?

1. Якщо напад клаустрофобії досить легкий та контрольований, постарайтеся розслабитися і зосередитися на диханні, не допускаючи переривчастих вдихів. Також можна вибрати будь-яку деталь інтер’єру та сконцентруватися на ній.

2. Якщо ж ситуація складніша, людину потрібно постаратися будь-що-будь «вирвати» зі стану паніки, допомогти переключитися на щось приємне. Намагайтеся пояснити, що вона зараз перебуває у безпечному місці, сфокусуйте її увагу на однотипних предметах, які можна порахувати, дати їм імена, назви. Наприклад, запропонуйте розглянути п’ять предметів, назвати їх колір, розмір, форму.

Також можна концентруватися на звуках – музиці або людських голосах, змушуючи себе вникати в сенс того, що говорять.

Також можна спробувати визначити запахи – наприклад, парфуми, фрукти, цитрусові, або смак – запропонуйте людині жуйку або звичайні льодяники. Все це хоч трохи відверне її від почуття страху, і людина перейде на те, що відбувається навколо.

3. Також відвернути увагу людини від нападу клаустрофобії допоможуть тварини. Навіть у укритті знайдуться люди, які візьмуть із собою домашніх улюбленців. І якщо вони дозволять, з тваринами можна пограти, погладити їх або просто обійняти. Це дуже дієвий спосіб.

Нове на сайті