Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧи потрібно обривати на томатних кущах листки?

Чи потрібно обривати на томатних кущах листки?

Этот материал также доступен на русском языке
Під час дозрівання стало правилом обривати нижні листки на томатах. Але видаляти їх можна, починаючи з дня, коли перші плоди набудуть розмірів, характерних для даного сорту, і не більше двох листків на кущі за один раз.

Вище першої кисті листя також поступово видаляють, знову-таки, орієнтуючись на розмір першого плоду в ній.

Не захоплюйтеся одночасним сильним обриванням – рослина зазнає великого стресу, а це позначається на стані зав’язі. Принагідно зауважимо, що робити таку операцію слід у суху погоду у першій половині дня. Це сприятиме швидшому загоєнню ран, запобіжить проникненню інфекції в рослину. У прохолодне і дощове літо є високий ризик швидкого поширення фітофтори. Першими підхоплюють хворобу листки, що торкаються землі. Саме такі і слід видаляти в першу чергу. При цьому створюються кращі умови для провітрювання.

Починаючи з другої половини серпня треба прищипнути також і верхівку на високорослих томатах. Подальший ріст зайвий: квітки, які намагатимуться розкритися, виснажать рослину, а плоди навряд чи дозріють. Потрібно враховувати і погоду. У місцевостях, де тривалий час немає дощу, листя створює тінь для плодів, оберігаючи їх від сонячних опіків, при цьому не дає перегріватися землі під кущами. До того ж через листя рослина отримує до 50% живлення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні