Ключові тези:
- Гарбуз — універсальний продукт, який одночасно лікує, живить і смакує.
- М’якуш, насіння, сік та олія гарбуза — справжній вітамінний комплекс, доступний кожному.
- У гарбузі більше заліза, ніж у гранаті чи червоній ікрі, тому він допомагає підвищити рівень гемоглобіну.
Вам буде цікаво: Забудьте про звичайні млинці: гарбузово-яблучні оладки – найкращий осінній рецепт
Гарбуз замість пігулок
Підтримати наше здоров’я здатен і м’якуш гарбуза, і його насіння, а також сік та олія. І що важливо – гарбуз по кишені кожному. Звісно, збалансоване харчування, зокрема, вживання у їжу гарбуза, не скасовує ваше медикаментозне лікування, але суттєво його доповнює.
Ця ягода (а це саме ягода, стверджують ботаніки) чемпіон за вмістом заліза. Тож якщо у вас низький гемоглобін, то гарбуз зможе його підвищити краще за червону ікру чи гранат. Крім того, гарбуз варто їсти, якщо хочете:
- покращити зір (у ньму багато каротину (більше, ніж у моркві), який здатен сприяти яснішому погляду);
- поліпшити травлення (у гарбузі чимало клітковини (пектина), що живить нашу кишкову мікрофлору та допомагає організму захищатися у холодну пору року від вірусів);
- знизити рівень холестерину (він допомагає очищати судини і водночас нормалізує артеріальний тиск);
- підтримати роботу нирок (страви й напої з гарбуза мають сечогінну дію);
- поліпшити сон (відвар гарбуза з медом заспокоює нерви й допомагає заснути);
- позбутися зайвої ваги (завдяки рідкісному вітаміну Т гарбуз прискорює обмін речовин і допомагає засвоювати жирну їжу. До того ж, у 100 грамах м’якоті — лише 25–26 кілокалорій.
Особливу увагу слід приділити вживанню гарбуза чоловікам, адже він:
- сприяє лікуванню проблем потенції;
- попереджає облисіння;
- допомагає при простатиті;
- профілакує хвороби сечостатевої системи.
Не слід нехтувати цією яскравою ягодою й жінкам: гарбуз відмінно допомагає при запаленнях статевої системи та знижує неприємні симптоми при менопаузі.
Для людей літнього віку гарбуз також є незамінним у раціоні: у ньому багато білка. З віком ми починаємо страждати на саркопенію (нестачу м’язової маси), яку можна подолати за допомогою помірного фізичного навантаження та збільшення у меню саме білка.
Пригощати стравами з гарбуза можна і потрібно онуків, але не раніше, ніж з п’яти місяців.

Не забудьте про гарбузову олію
Харчову гарбузову олію додаємо в салати, косметичною – рятуємо красу. Якщо регулярно використовувати для змащення коренів волосся косметичну олію, вона зменшує випадіння волосся. Надзвичайно корисний цей продукт і для здоров’я шкіри. Він живить, зволожує суху шкіру, відновлює пошкоджені ділянки, розгладжує зморшки, дозволяє омолодити обличчя та позбутися в’янучої шкіри. Її також можна використовувати у вигляді компресів на загрубілі ділянки шкіри для її пом’якшення. Натуральні маски з олії гарбузового насіння застосовують для позбавлення від судинних сіточок.
Чи може гарбуз нашкодити?
Це, звісно, не про «піднесення гарбуза» при сватанні, а про його вживання. У всьому потрібна помірність, особливо:
- якщо захворювання органів травлення – у періоді загострення (слід почекати, поки гостра фаза мине і вживати страви з гарбуза не у сирому вигляді: лише у вареному, запеченому чи тушкованому);
- якщо у вас діагностовано діабет, проконсультуйтеся з лікарем щодо безпечної кількості гарбуза для щоденного вживання;
- якщо раніше ви не вживали гарбуз і схильні до алергії, почніть із невеликої кількості – і відслідковуйте реакцію організму.
Любите гарбузове насіння? Будьте уважні
Насіння гарбуза містить ті самі корисні речовини, що і м’якоть. Проте, завдяки концентрації хоча й корисних, але все ж таки жирів, за добу не варто споживати більше 60 грамів насіння.
Вас також можуть зацікавити новини:









