Кабачок чи цукіні: що корисніше?
Кабачок та цукіні хоча й походять з одного сімейства (є різновидами гарбуза), проте мають відмінності, насамперед, у калорійності. Чим ще відрізняються ці овочі та як вони впливають на наше здоров’я?
Чим корисний кабачок?
У 100 грамах кабачків міститься до 17% добової норми вітаміну С. Тому вони позитивно впливають на здоров’я і допомагають організму боротися з інфекціями. Корисне також і насіння кабачка через присутність великої кількості омега-3 (допомагає покращити якість шкіри та волосся).
Незамінними є кабачки для літніх людей, вони чудово борються з набряками, що виникають при хворобах серця та гіпертонії. Корисним є кабачок і при захворюваннях опорно-рухового апарату, особливо артритах. До того ж завдяки регулярному вживанню кабачків, значно світлішають пігментні плями, а шкіра стає більш зволоженою. Тому дуже корисними є косметичні маски з подрібненої м’якоті кабачків.
А як щодо цукіні?
Калорійність цукіні становить 16 кілокалорій на 100 грамів, а кабачка – 23 кілокалорії. Окрім того, у цукіні більше вітаміну С, точніше, кількість у двох овочах однакова, проте кабачок частіше піддають термічній обробці, що руйнує вітамін С. А ще цукіні містить менше води, тож більше підходить людям із захворюваннями нирок.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: цукіні псується швидше, адже у нього тонка шкірка, тож обираючи саме його, пам’ятайте про ризик харчового отруєння. За наявності зіпсованих шматочків навіть неушкоджену м’якоть такого овочу слід піддавати термічній обробці.
Шкірку можна не знімати
Готуючи страви з кабачків та цукіні, ви можете залишати шкірку або насіння, орієнтуючись виключно на свої смакові уподобання. Жодних негативних наслідків для здоров’я вони не несуть. Навпаки, у шкірці кабачків міститься велика кількість поживних речовин та вітамінів.
Читайте також: