Статті

Ранні овочі: як правильно вибрати, щоб уникнути проблем, і як готувати

На що звертати увагу?

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів ми не можемо, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірній кількості, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята і люди похилого віку.

Раніше ми розповідали, як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах: ​​нейтралізуємо шкідливі добавки.

Як правильно обрати ранню городину

  • Не купуйте пошкоджені овочі.

  • ЗЕЛЕНЬ ТА ОГІРКИ: вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки мають бути темно-зеленого кольору.

  • МОЛОДА КАПУСТА: вибирайте не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим листям і вологим свіжим обрізом, її верхні листки мають бути блискучими та соковитими, а не дірявими та сухими.

  • РЕДИС: плоди редису мають бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

  • БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ: при виборі болгарського перцю необхідно звертати увагу на чашечку (вона має бути зеленою) і мати свіжий обріз.

  • ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ: пір’я зеленої цибулі мають бути темного кольору і пружними, білі кінчики – без коричневих плям, їх зріз – світлим.

Візьміть до уваги, що внаслідок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згоріти» через перегодовування i бути меншим за своїх звичайних родичів. Тому старайтеся вибирати плоди середніх розмiрiв.

Щоб уникнути проблем зі шлунком

– Якщо свіжі овочі та зелень на початку їх сезону вживати невеликими порціями, то організм негативно не відреагує, – розповіла дієтологиня Світлана Сус.

Коли людина починає активніше вживати свіжі огірки, помідори, болгарський перець, багато зелені, а є, наприклад, проблеми зі шлунком або підшлунковою залозою, тоді проблеми можуть виникнути. Ці органи не надто люблять сирі овочі, бо їх велика кількість стимулює надмірне вироблення шлункового соку.

Є золоте правило, на яке можна орієнтуватися, – у кожному прийомі їжі мають бути овочі.

  • Одну страву готуйте з сирими інгредієнтами, наприклад, листям салату або кульбаби, зеленою цибулею, редискою або огірком.

  • А для наступного прийому їжі овочі слід термічно обробити – запекти або зварити.

Не забувайте і про квашені овочі, які навесні ще не втрачають своєї актуальності. Якщо діяти за таким принципом, то ви не переїдатимете свіжої городини настільки, щоб отримати від неї  негативний ефект.

Читайте також:

Метки: нитраты ранні овочі шкода

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 4 липня 2025 року

Доведено, що порушення у магнітному полі Землі є причиною коливань потоку іонів у крові приматів,…

03/07/2025 22:17
  • Новини

Нова підтримка від держави: хто в Україні отримає доплати у 2025 році

Держава посилює підтримку важкодоступних регіонів: у 2025 році запроваджуються щомісячні надбавки для тих, хто живе…

03/07/2025 21:48
  • Статті

Магія слів: чому прокльони здаються такими реальними ?

Віра у прокляття живе у культурі століттями і досі викликає тривогу. Разом із психотерапевтом знаємося,…

03/07/2025 20:45
  • Статті

Де і скільки зберігати олію: що кажуть знавці

Ми поділимося основними правилами зберігання олії, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей і просто…

03/07/2025 19:59
  • Новини

Соте з баклажанів на зиму: пошкодуєте, якщо мало закатаєте

Для любителів баклажанів - цей рецепт соте справжня знахідка. Соте з баклажанів приготувати дуже просто.…

03/07/2025 18:58
  • Новини

Шахраї атакують: в Україні зростає кількість підробленої валюти

Кількість підроблених доларів та євро в Україні продовжує зростати. Чому це відбувається, як розпізнати фальшивку…

03/07/2025 17:59