Статті

Ранні овочі: як правильно вибрати, щоб уникнути проблем, і як готувати

На що звертати увагу?

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів ми не можемо, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірній кількості, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята і люди похилого віку.

Раніше ми розповідали, як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах: ​​нейтралізуємо шкідливі добавки.

Як правильно обрати ранню городину

  • Не купуйте пошкоджені овочі.

  • ЗЕЛЕНЬ ТА ОГІРКИ: вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки мають бути темно-зеленого кольору.

  • МОЛОДА КАПУСТА: вибирайте не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим листям і вологим свіжим обрізом, її верхні листки мають бути блискучими та соковитими, а не дірявими та сухими.

  • РЕДИС: плоди редису мають бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

  • БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ: при виборі болгарського перцю необхідно звертати увагу на чашечку (вона має бути зеленою) і мати свіжий обріз.

  • ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ: пір’я зеленої цибулі мають бути темного кольору і пружними, білі кінчики – без коричневих плям, їх зріз – світлим.

Візьміть до уваги, що внаслідок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згоріти» через перегодовування i бути меншим за своїх звичайних родичів. Тому старайтеся вибирати плоди середніх розмiрiв.

Щоб уникнути проблем зі шлунком

– Якщо свіжі овочі та зелень на початку їх сезону вживати невеликими порціями, то організм негативно не відреагує, – розповіла дієтологиня Світлана Сус.

Коли людина починає активніше вживати свіжі огірки, помідори, болгарський перець, багато зелені, а є, наприклад, проблеми зі шлунком або підшлунковою залозою, тоді проблеми можуть виникнути. Ці органи не надто люблять сирі овочі, бо їх велика кількість стимулює надмірне вироблення шлункового соку.

Є золоте правило, на яке можна орієнтуватися, – у кожному прийомі їжі мають бути овочі.

  • Одну страву готуйте з сирими інгредієнтами, наприклад, листям салату або кульбаби, зеленою цибулею, редискою або огірком.

  • А для наступного прийому їжі овочі слід термічно обробити – запекти або зварити.

Не забувайте і про квашені овочі, які навесні ще не втрачають своєї актуальності. Якщо діяти за таким принципом, то ви не переїдатимете свіжої городини настільки, щоб отримати від неї  негативний ефект.

Читайте також:

Метки: нитраты ранні овочі шкода

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 18 серпня

У понеділок, 18 серпня, на Прикарпатті, Буковині, Вінницькій області, а також у північно-східній частині України…

17/08/2025 22:34
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 18 серпня 2025 року: про що попереджають астрофізики

Як поведеться світило, чи варто готувати пігулки?

17/08/2025 21:54
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 18 серпня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

17/08/2025 21:46
  • Новини

Гороскоп на тиждень із 18 по 24 серпня – міст між сезонами: тиждень тиші та нових намірів

Тиждень з 18 по 24 серпня – це не просто календарний перехід від літа до…

17/08/2025 20:59
  • Новини

Великий кавун – велика проблема: в Україні різко впали ціни

Спека прискорила збирання кавунів в Україні, але разом із достатком прийшло падіння цін. Фермери скаржаться…

17/08/2025 19:56
  • Статті

Чи допоможе ікона «Всецариця» при онкології: православний погляд

Чудеса трапляються – але не на замовлення. Ікона «Всецариця» вважається заступницею хворих, але Церква попереджає:…

17/08/2025 18:59