Статті

Ранні овочі: як правильно вибрати, щоб уникнути проблем, і як готувати

На що звертати увагу?

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів ми не можемо, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірній кількості, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята і люди похилого віку.

Раніше ми розповідали, як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах: ​​нейтралізуємо шкідливі добавки.

Як правильно обрати ранню городину

  • Не купуйте пошкоджені овочі.

  • ЗЕЛЕНЬ ТА ОГІРКИ: вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки мають бути темно-зеленого кольору.

  • МОЛОДА КАПУСТА: вибирайте не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим листям і вологим свіжим обрізом, її верхні листки мають бути блискучими та соковитими, а не дірявими та сухими.

  • РЕДИС: плоди редису мають бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

  • БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ: при виборі болгарського перцю необхідно звертати увагу на чашечку (вона має бути зеленою) і мати свіжий обріз.

  • ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ: пір’я зеленої цибулі мають бути темного кольору і пружними, білі кінчики – без коричневих плям, їх зріз – світлим.

Візьміть до уваги, що внаслідок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згоріти» через перегодовування i бути меншим за своїх звичайних родичів. Тому старайтеся вибирати плоди середніх розмiрiв.

Щоб уникнути проблем зі шлунком

– Якщо свіжі овочі та зелень на початку їх сезону вживати невеликими порціями, то організм негативно не відреагує, – розповіла дієтологиня Світлана Сус.

Коли людина починає активніше вживати свіжі огірки, помідори, болгарський перець, багато зелені, а є, наприклад, проблеми зі шлунком або підшлунковою залозою, тоді проблеми можуть виникнути. Ці органи не надто люблять сирі овочі, бо їх велика кількість стимулює надмірне вироблення шлункового соку.

Є золоте правило, на яке можна орієнтуватися, – у кожному прийомі їжі мають бути овочі.

  • Одну страву готуйте з сирими інгредієнтами, наприклад, листям салату або кульбаби, зеленою цибулею, редискою або огірком.

  • А для наступного прийому їжі овочі слід термічно обробити – запекти або зварити.

Не забувайте і про квашені овочі, які навесні ще не втрачають своєї актуальності. Якщо діяти за таким принципом, то ви не переїдатимете свіжої городини настільки, щоб отримати від неї  негативний ефект.

Читайте також:

Метки: ранні овочі шкода

Новое на сайте

  • Статті

Біль у спині та слабкість у ногах: коли ці симптоми вказують на небезпечну хворобу

Біль у спині, слабкість у ногах та дискомфорт під час ходьби дуже часто зустрічаються у…

17/11/2025 10:05
  • Новини

Не встигнете до 31 грудня — пенсію заморозять: усе про ідентифікацію в Пенсійному фонді (відео)

До завершення строку ідентифікації пенсіонерів лишається півтора місяця — хто не встигне до 31 грудня,…

17/11/2025 08:32
  • Новини

Чи може дружина оцифрувати трудову книжку за чоловіка: роз’яснення юристки

В Україні триває поступовий перехід від паперових трудових книжок до електронного формату. Усі записи про…

17/11/2025 07:35
  • Новини

Гарбуз виходить ніжним, карамельним і неймовірно корисним: найпростіший рецепт

Гарбуз – королева осіннього меню, з нього можна приготувати найрізноманітніші страви. Сьогодні пропонуємо не просто…

17/11/2025 06:31
  • Новини

Як отримати 1000 гривень допомоги від держави пенсіонерам, у яких нема смартфона

З 15 листопада розпочався прийом заявок на нову тисячу Зеленського, проте деякі громадяни зможуть оформити…

17/11/2025 05:33
  • Статті

Чому пари обирають Грузію для легалізації шлюбу?

Мрієте про красиве весілля, що запам'ятовується? Країна з багатою історією та мальовничою природою, розташована на…

17/11/2025 00:49