Дарія народилася 1909 року на Тернопільщині в родині інтелігентів Якова та Юлії Маркевичів. Зі своїм чоловіком Левом Цвєком, який працював вчителем німецької мови, познайомилася на балу у Львівській політехніці. Подружжя оселилося в Станиславові (нині – Івано-Франківськ). Виховували двох доньок: Зоряну та Христину.
Дарія Цвєк мала освіту біолога, 35 років викладала в школі. А ще жінка організувала гурток юних натуралістів, грала на скрипці та флейті. Проте найбільшим її захопленням була кулінарія. Вона навіть вела спеціальну рубрику про куховарство на радіо.
Дарія уміло поєднувала знання і досвід, який отримала від бабусі та мами, зі своїми експериментами. Усі вдалі рецепти, які їй траплялися, записувала – такий зошит почала вести ще чотирикласницею. Вони були для неї фундаментом, на якому будувалася власна творчість. Часто казала: «Не ведіться на рецепти, майте своє чуття».
Після Другої світової війни проукраїнська позиція Цвєків стала причиною серйозних негараздів. До того ж комусь із тодішньої влади сподобалася їхня квартира в Станиславові. На виселення родині дали одну добу. Поспіхом знайшли нове житло і терміново перевозили речі. Для сім’ї почався складний період. У цей момент саме кулінарний хист Дарії допоміг триматися на плаву.
Жінка почала готувати обіди для чиновників, а паралельно пекла солодощі на продаж і за індивідуальними замовленнями. Її інтелігентність, гарні манери також стали в нагоді. Дружини посадовців приходили до Дарії по поради щодо етикету та сервірування. Усе це і вберегло родину Цвєків від подальших репресій.
Ще в юності, в роки навчання в Коломиї, Дарія Маркевич познайомилася з Іриною Вільде – журналісткою та письменницею. Саме вона через багато років підштовхнула кулінарку зібрати і видати свої «переписи» (так на Галичині називають рецепти) окремою книгою. Усі знахідки і напрацювання Дарія зберігала у великому журналі, куди просила чоловіка записувати їх – він мав гарний почерк.
Таким чином, у 1961 році вийшла перша і найпопулярніша книга рецептів Дарії Цвєк «Солодке печиво». Кулінарці на той час було 52 роки. Кожен наступний наклад розлітався миттєво, загалом їх було дев’ять. Господині у різних регіонах України і навіть Європи готували за її порадами різні вироби з тіста, креми, начинки, помадки, пудинги та різні ласощі. Вона також описала техніку приготування варення, джемів, мармеладу, фруктових желе, сиропів, гарячих і холодних напоїв.
Згодом вийшли нові кулінарні книги: «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам», «Для сім’ї і гостей». Дарія отримувала силу-силенну листів від пошановувачок, це дуже надихало її на нові експерименти. Вона описала в одній із книг аж 38 способів приготування яєць.
Іноді авторку підписували неправильним варіантом прізвища – Цвек. Її онук, Андрій Матвіїшин, звернув на це увагу. В одному з інтерв’ю він пояснив: «Прізвище можна було б написати «Цвях». Там, де дідусь народився, то прізвище вимовляють м’яко».
Легендарна кулінарка Дарія Цвєк прожила насичене, цікаве і досить тривале життя. Вона померла у віці 95 років. Залишилася невиданою її остання робота «Енциклопедія галицької кухні», яку так і не встигла завершити.
Книга Дарії Цвєк «Солодке печиво» містить рецепт «Баби святкової». Кулінарка називала його «секретною» паскою. Інакше як за радянських часів могли видати книгу? Про Великдень і традицію випікання пасок тоді вголос не говорили. Чимало господинь і дотепер печуть великодні паски за цим рецептом. Список складників надійно бережуть у бабусиних і маминих зошитах. Адже вона вдається всім, впоратися зможуть і недосвідчені молоді господині, і ті, хто вже не має сил на тривале вимішування тіста.
Ми подаємо рецепт дослівно, посилаючись на книгу Дарії Цвєк «Солодке печиво» 1970 року.
Тісто:
Читайте також:
У середу Україна продовжуватиме залишатися під впливом антициклону та належати галузі високого атмосферного тиску. Тому…
Контекстна реклама та СЕО залишаються найпопулярнішими інструментами розвитку бізнесу та просування нових брендів. Вони можуть…
Що обіцяють астрофізики на 3 вересня?
Житло, газ, вода та опалення – учасники бойових дій платять менше. Які пільги на комунальні…
Як не хворіти, не страждати від безсоння та зберегти ясність розуму у зрілому віці? Все…
Східна кухня багата на аромати, і сливовий соус - один з її гастрономічних шедеврів. Приготуйте…