Статті

Секретна паска від Дарії Цвєк: як кулінарка підкорила Україну своїми рецептами

Найбільшим захопленням була кулінарія

Дарія народилася 1909 року на Тернопільщині в родині інтелігентів Якова та Юлії Маркевичів. Зі своїм чоловіком Левом Цвєком, який працював вчителем німецької мови, познайомилася на балу у Львівській політехніці. Подружжя оселилося в Станиславові (нині – Івано-Франківськ). Виховували двох доньок: Зоряну та Христину.

Дарія Цвєк мала освіту біолога, 35 років викладала в школі. А ще жінка організувала гурток юних натуралістів, грала на скрипці та флейті. Проте найбільшим її захопленням була кулінарія. Вона навіть вела спеціальну рубрику про куховарство на радіо.

Дарія уміло поєднувала знання і досвід, який отримала від бабусі та мами, зі своїми експериментами. Усі вдалі рецепти, які їй траплялися, записувала – такий зошит почала вести ще чотирикласницею. Вони були для неї фундаментом, на якому будувалася власна творчість. Часто казала: «Не ведіться на рецепти, майте своє чуття».

Влада забирає дім, а кулінарія рятує життя

Після Другої світової війни проукраїнська позиція Цвєків стала причиною серйозних негараздів. До того ж комусь із тодішньої влади сподобалася їхня квартира в Станиславові. На виселення родині дали одну добу. Поспіхом знайшли нове житло і терміново перевозили речі. Для сім’ї почався складний період. У цей момент саме кулінарний хист Дарії допоміг триматися на плаву.

Жінка почала готувати обіди для чиновників, а паралельно пекла солодощі на продаж і за індивідуальними замовленнями. Її інтелігентність, гарні манери також стали в нагоді. Дружини посадовців приходили до Дарії по поради щодо етикету та сервірування. Усе це і вберегло родину Цвєків від подальших репресій.

Перша книга стала культовою

Ще в юності, в роки навчання в Коломиї, Дарія Маркевич познайомилася з Іриною Вільде – журналісткою та письменницею. Саме вона через багато років підштовхнула кулінарку зібрати і видати свої «переписи» (так на Галичині називають рецепти) окремою книгою. Усі знахідки і напрацювання Дарія зберігала у великому журналі, куди просила чоловіка записувати їх – він мав гарний почерк.

Таким чином, у 1961 році вийшла перша і найпопулярніша книга рецептів Дарії Цвєк «Солодке печиво». Кулінарці на той час було 52 роки. Кожен наступний наклад розлітався миттєво, загалом їх було дев’ять. Господині у різних регіонах України і навіть Європи готували за її порадами різні вироби з тіста, креми, начинки, помадки, пудинги та різні ласощі. Вона також описала техніку приготування варення, джемів, мармеладу, фруктових желе, сиропів, гарячих і холодних напоїв.

Згодом вийшли нові кулінарні книги: «До святкового столу», «У будні та свята», «Для гостей і сім’ї», «Нашим найменшим», «На добрий вечір», «Дітям і батькам», «Для сім’ї і гостей». Дарія отримувала силу-силенну листів від пошановувачок, це дуже надихало її на нові експерименти. Вона описала в одній із книг аж 38 способів приготування яєць.

Цвєк як цвях

Іноді авторку підписували неправильним варіантом прізвища – Цвек. Її онук, Андрій Матвіїшин, звернув на це увагу. В одному з інтерв’ю він пояснив: «Прізвище можна було б написати «Цвях». Там, де дідусь народився, то прізвище вимовляють м’яко».

Легендарна кулінарка Дарія Цвєк прожила насичене, цікаве і досить тривале життя. Вона померла у віці 95 років. Залишилася невиданою її остання робота «Енциклопедія галицької кухні», яку так і не встигла завершити.

Паска, яка вдається усім

Книга Дарії Цвєк «Солодке печиво» містить рецепт «Баби святкової». Кулінарка називала його «секретною» паскою. Інакше як за радянських часів могли видати книгу? Про Великдень і традицію випікання пасок тоді вголос не говорили. Чимало господинь і дотепер печуть великодні паски за цим рецептом. Список складників надійно бережуть у бабусиних і маминих зошитах. Адже вона вдається всім, впоратися зможуть і недосвідчені молоді господині, і ті, хто вже не має сил на тривале вимішування тіста.

Ми подаємо рецепт дослівно, посилаючись на книгу Дарії Цвєк «Солодке печиво» 1970 року.

Тісто:

  • 1 кг борошна,
  • 2 склянки молока,
  • 10 жовтків,
  • 100 г дріжджів,
  • 200 г вершкового масла або маргарину, або олії,
  • 200 г цукру,
  • 100 г родзинок,
  • ½ чайної ложки солі,
  • цедра з ½ лимона.

Приготування:

  1. Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і 3 столовими ложками борошна. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити, замісити.
  2. Місити до появи пухирців і тоді влити розтоплений жир, знову добре перемісити, щоб тісто ввібрало жир, додати промиті родзинки, вимісити, накрити і поставити, щоб підійшло.
  3. Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвоє, частину його викласти у форму, дно якої застелене промащеним папером, заповнивши форму на 1/3, і поставити, щоб підійшло.
  4. Коли форма заповниться, змастити тісто яйцем і пекти в гарячій духовці (190-200 градусів) протягом 45 хвилин.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 3 вересня

У середу Україна продовжуватиме залишатися під впливом антициклону та належати галузі високого атмосферного тиску. Тому…

02/09/2025 23:12
  • Статті

Контекстна реклама vs SEO: що вибрати й коли

Контекстна реклама та СЕО залишаються найпопулярнішими інструментами розвитку бізнесу та просування нових брендів. Вони можуть…

02/09/2025 22:53
  • Новини

Які пільги на комунальні послуги належать учасникам бойових дій: повний список та умови

Житло, газ, вода та опалення – учасники бойових дій платять менше. Які пільги на комунальні…

02/09/2025 21:57
  • Статті

Меню для довголіття: їжа після 60 – як не старіти і не хворіти

Як не хворіти, не страждати від безсоння та зберегти ясність розуму у зрілому віці? Все…

02/09/2025 20:36
  • Статті

Універсальний соус до м’яса: пряний сливовий рецепт без консервантів

Східна кухня багата на аромати, і сливовий соус - один з її гастрономічних шедеврів. Приготуйте…

02/09/2025 19:41