Думка, що молоко підвищує виділення слизу, дуже поширена. Слиз – або мокротиння – це липка субстанція, що виробляється в дихальній системі, яка накопичується в горлі під час застуди.
Деякі люди відмовляються від молока та інших молочних продуктів через стійке переконання, що вони підвищують виділення організмом мокротиння.
Нерідко представники альтернативних медичних практик радять утримуватися від молочних продуктів і астматикам. Але з відмовою від молочних продуктів людина позбавляється кількох ключових джерел кальцію та інших найважливіших елементів. Чи виправдане таке поневіряння?
Згідно з дослідженням, опублікованим в Американському огляді респіраторних захворювань, у учасників, які підхопили застуду, споживання молока не призвело до збільшення виділень з носа або його закладеності чи погіршення симптомів захворювання. Численні випробування також не показали зв’язок між вживанням молока та погіршенням симптомів астми.
Хоча молочні продукти не збільшують вироблення слизу, вони можуть зробити мокротиння густішим і таким, що подразнює горло. Це може ускладнити дихання та посилити кашель. Вважається, що такий ефект загусання мають жири, що входять до складу молока.
Але в цілому виключати молоко при застуді зі свого раціону не варто, а щоб відзначити його властивості, що загусають мокротиння, пийте більше води.
Ліора Зільник,
дієтолог зі шпиталю Брідж Поінт, Торонто, Канада
Читайте також:
Урожаю все нема, а дерево росте вже не перший рік? Причин відсутності плодів у сливи…
Не обов’язково бути шеф-кухарем, щоб створити закуску, яка прикрасить будь-який стіл. Замість банальних канапок –…
З початку 2025 року ПУМБ став лідером серед банків в онлайн-кредитуванні малого бізнесу. Така динаміка…
Для клієнтів одного з найпопулярніших банків країни ввели важливі зміни. До коли відтепер можна користуватися…
Пенсіонер Юрій Петренко вважає, що Пенсійний фонд незаконно перерахував його пенсію за двоскладовою формулою. Розбирається…
Відомий благодійний фонд оголосив про видачу грошової допомоги українцям. Хто її може отримати та як…