Статті

Кефір, ряжанка чи кисле молоко – який молочний напій обрати

Ряжанка

Вважається, що молочнокислі стрептококи та лактобацили, якими заквашують ряжанку, уповільнюють старіння та оздоровлюють організм. Вчені припускають, що ці бактерії можуть покращувати мікробіоту кишківника, знижувати проникність кишкової стінки для шкідливих факторів та уповільнювати старіння.

Крім цінних бактерій, ряжанка містить такі вітаміни, як А, В, С і D, мікро- і макроелементи – залізо, кальцій, сірку, магній, фосфор, калій і натрій.

Користь ряжанки для людини полягає у великому вмісті кальцію, одна склянка напою містить чверть його добової норми ії 20% добової норми фосфору.

Кефір

В кефірі містяться кальцій, залізо, фосфор, магній, калій, натрій, мідь, молібден, марганець і цинк, вітаміни А, В, С, D, Е, але в незначних кількостях.

Кефір позитивно впливає на мікробіоту кишківника, покращує імунітет, уповільнює старіння організму, знижує холестерин, зменшує запалення.

За даними японських вчених, кефір пригнічує перебіг хронічного запалення в стінках товстого кишківника, уповільнює старіння.

За даними досліджень, кефір здатний блокувати розмноження збудників сальмонельозу і дизентерії, пригнічувати ріст кишкової палички. Тривалий прийом кефіру запобігає розвитку гастриту.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: під час виробництва кефіру відбувається не тільки молочнокисле, а й оцтове та спиртове бродіння. Це означає, що в ньому є незначна кількість спирту і певна кількість кислот, яка може подразнювати шлунок. Тому лікарі не рекомендують кефір при підвищеній кислотності шлунка та хворобах дванадцятипалої кишки.

Кисле молоко

Перш за все, це продукт, який найчастіше готують вдома. Молоко кисне само, і додаючи різні закваски, господині готують його на свій смак. Воно теж добре впливає на мікрофлору кишківника.

Кисле молоко містить низку цінних макроелементів (кальцій, фосфор, магній) і вітамінів (В2, В12), які регулюють мінеральний склад кісткової тканини, що призводить до зміцнення кісток і підтримує цілісність скелета. Воно забезпечує надійну профілактику остеопорозу і переламів.

***

А ще – всі ці молочні напої знижують ризик смертності від серцево-судинних захворювань. При постійному вживанні спостерігається зниження артеріального тиску і рівня цукру в крові, нормалізація маси тіла. Відзначається зменшення таких фатальних ускладнень з боку системи кровообігу, як інфаркт міокарда, тромбоемболія гілок легеневих артерій, ішемічний і геморагічний інсульт.

*Мікробіота (або мікрофлора) людини є всі мікроорганізми, які населяють наш організм і з якими ми співіснуємо: це, в основному бактерії, а також віруси, гриби, дріжджі та найпростіші.

Читайте також:

Метки: вік диета

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 4 липня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

04/07/2025 23:05
  • Новини

Кабачки збиратимете відрами: ефективні способи догляду від експерта

Щоб отримати щедрий урожай кабачків, важливо знати, коли поливати рослини, чим їх підживлювати та як…

04/07/2025 22:35
  • Новини

Набагато смачніша й корисніша за магазинну: готуємо домашню «Фанту»

Без барвників і консервантів – лише натуральні інгредієнти та яскравий смак. Готуємо улюблений напій в…

04/07/2025 21:55
  • Новини

Паспорти-книжечки втратять чинність: власникам зробили важливе попередження

У міграційній службі нагадали про важливу вимогу для власників документів старого зразка. Про що потрібно…

04/07/2025 21:19
  • Новини

В Україні змінили правила отримання інвалідності – подробиці

Уряд ухвалив нові рішення щодо надання статусу інвалідності. Розповідаємо, хто зможе скористатися змінам.

04/07/2025 20:11
  • Новини

В Україні мають підвищити тарифи на комуналку: коли це відбудеться

Меморандум з Міжнародним валютним фондом передбачає підвищення тарифів для українців. Коли саме це відбудеться.

04/07/2025 19:13