Четвер, 21 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яКефір, ряжанка чи кисле молоко - який молочний напій обрати

Кефір, ряжанка чи кисле молоко – який молочний напій обрати

Этот материал также доступен на русском языке
Що корисніше - кефір, ряжанка чи кисле молоко, сказати складно. Всі ці напої чудово підходять для відновлення мікрофлори кишківника після прийому антибіотиків і допомагають уповільнити старіння. А який напій обрати, вирішуйте самі.

Ряжанка

Вважається, що молочнокислі стрептококи та лактобацили, якими заквашують ряжанку, уповільнюють старіння та оздоровлюють організм. Вчені припускають, що ці бактерії можуть покращувати мікробіоту кишківника, знижувати проникність кишкової стінки для шкідливих факторів та уповільнювати старіння.

Крім цінних бактерій, ряжанка містить такі вітаміни, як А, В, С і D, мікро- і макроелементи – залізо, кальцій, сірку, магній, фосфор, калій і натрій.

Користь ряжанки для людини полягає у великому вмісті кальцію, одна склянка напою містить чверть його добової норми ії 20% добової норми фосфору.

Кефір

В кефірі містяться кальцій, залізо, фосфор, магній, калій, натрій, мідь, молібден, марганець і цинк, вітаміни А, В, С, D, Е, але в незначних кількостях.

Кефір позитивно впливає на мікробіоту кишківника, покращує імунітет, уповільнює старіння організму, знижує холестерин, зменшує запалення.

За даними японських вчених, кефір пригнічує перебіг хронічного запалення в стінках товстого кишківника, уповільнює старіння.

За даними досліджень, кефір здатний блокувати розмноження збудників сальмонельозу і дизентерії, пригнічувати ріст кишкової палички. Тривалий прийом кефіру запобігає розвитку гастриту.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: під час виробництва кефіру відбувається не тільки молочнокисле, а й оцтове та спиртове бродіння. Це означає, що в ньому є незначна кількість спирту і певна кількість кислот, яка може подразнювати шлунок. Тому лікарі не рекомендують кефір при підвищеній кислотності шлунка та хворобах дванадцятипалої кишки.

Кисле молоко

Перш за все, це продукт, який найчастіше готують вдома. Молоко кисне само, і додаючи різні закваски, господині готують його на свій смак. Воно теж добре впливає на мікрофлору кишківника.

Кисле молоко містить низку цінних макроелементів (кальцій, фосфор, магній) і вітамінів (В2, В12), які регулюють мінеральний склад кісткової тканини, що призводить до зміцнення кісток і підтримує цілісність скелета. Воно забезпечує надійну профілактику остеопорозу і переламів.

***

А ще – всі ці молочні напої знижують ризик смертності від серцево-судинних захворювань. При постійному вживанні спостерігається зниження артеріального тиску і рівня цукру в крові, нормалізація маси тіла. Відзначається зменшення таких фатальних ускладнень з боку системи кровообігу, як інфаркт міокарда, тромбоемболія гілок легеневих артерій, ішемічний і геморагічний інсульт.

*Мікробіота (або мікрофлора) людини є всі мікроорганізми, які населяють наш організм і з якими ми співіснуємо: це, в основному бактерії, а також віруси, гриби, дріжджі та найпростіші.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні