Статті

Як не дати серцю швидко витратити свої ресурси та зберегти надовго його здоров’я

На що звертати увагу?

Фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань:

  • підвищений рівень артеріального тиску (АТ);

  • надлишкова маса тіла;

  • споживання алкоголю;

  • куріння;

  • гіподинамія (недостатня рухова активність);

  • стреси, особливо хронічні та довготривалі.

Як допомогти собі?

Щоб тримати тиск під контролем:

  • обмежте споживання солі до 5 грамів на день (не більше чайної ложки);

  • пийте достатньо води (добова норма (куди входить і рідина, яку ми отримуємо з їжею) – близько 4% від вашої маси тіла. Для дорослого вагою 70 кілограмів – це близько 2,8–3 літри).

Що стосується надлишкової маси тіла, то перевірити її можна за допомогою так званого індексу маси тіла (ІМТ), який повинен становити від 18,5 до 25.

Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла у кілограмах на квадрат зросту в метрах. Наприклад, ось розрахунок ІМТ для людини, яка важить 65 кг і має зріст 170 см (1,7 м). ІМТ = 65 : (1,7 Х 1,7) = 22,5.

Тобто індекс маси тіла такої людини складає 22,5 і перебуває в рекомендованих межах.

  • Якщо ваш індекс маси тіла вищий за норму, треба змінити характер харчування і підвищити рухову активність.

  • Якщо індекс маси тіла нижчий за норму, проконсультуйтесь з лікарем, бо це може свідчити про початок якогось серйозного захворювання.

І не забуваймо рухатися. Чудовий варіант рухової активності без перевантажень – це плавання. Воно залучає всі м’язи тіла і завдяки правильному диханню допомагає серцю працювати в природному режимі.

Іще один вид рухової активності, рекомендований кардіологами, – джогінг (біг в повільному неквапливому темпі).

А ще хоча б 10–15 хвилин щоранку робіть гімнастику.

Щоб зміцнити серце

Щоб зміцнити серце, потрібно підживити його калієм. Цінним джерелом цього елемента є пшоно.

Попередньо пшоно прожарюють на сильному вогні, але так, щоб колір не змінився. Третину склянки прожареного пшона промити, залити 2/3 склянки води і зварити крупу на повільному вогні. Кашу можна посолити або підсолодити за смаком.

З’їдати цю норму раз на добу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Як створити унікальну атмосферу за допомогою тротуарної плитки

Коли ми думаємо про благоустрій простору - двору, площі, вхідної групи або тераси, - зазвичай…

27/11/2025 22:49
  • Новини

Хмари над усією Україною: якою буде погода в регіонах 28 листопада

Нічні опади і м'який день. Синоптики опублікували прогноз на п'ятницю.

27/11/2025 22:30
  • Новини

Кінець осені під знаком бур: прогноз на 28 листопада і поради для метеочутливих людей

Вчені попереджають про коливання магнітного поля. Як зміниться самопочуття метеозалежних людей і чи будуть проблеми…

27/11/2025 21:30
  • Новини

Тисячу Зеленського” вже отримали 3.5 мільйони українців: на що переважно тратять гроші

У Мінсоцполітики розповіли, як йдуть виплати у межах програми “Зимова допомога”, та скільки заявок вже…

27/11/2025 20:30
  • Новини

Що приховують позначки на етикетках популярних продуктів: чи можна їм вірити

Що насправді означають написи «Без цукру» та «знежирений»? Чи можна ці маркування вважати чесними?

27/11/2025 19:30
  • Новини

Що спекти на сковороді без світла: найсмачніші пухкі коржики на кефірі – розметуть за хвилини

Коли немає електрики або просто не хочеться вмикати духовку, на виручку приходять прості страви, які…

27/11/2025 19:00