Статті

Як не дати серцю швидко витратити свої ресурси та зберегти надовго його здоров’я

На що звертати увагу?

Фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань:

  • підвищений рівень артеріального тиску (АТ);

  • надлишкова маса тіла;

  • споживання алкоголю;

  • куріння;

  • гіподинамія (недостатня рухова активність);

  • стреси, особливо хронічні та довготривалі.

Як допомогти собі?

Щоб тримати тиск під контролем:

  • обмежте споживання солі до 5 грамів на день (не більше чайної ложки);

  • пийте достатньо води (добова норма (куди входить і рідина, яку ми отримуємо з їжею) – близько 4% від вашої маси тіла. Для дорослого вагою 70 кілограмів – це близько 2,8–3 літри).

Що стосується надлишкової маси тіла, то перевірити її можна за допомогою так званого індексу маси тіла (ІМТ), який повинен становити від 18,5 до 25.

Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла у кілограмах на квадрат зросту в метрах. Наприклад, ось розрахунок ІМТ для людини, яка важить 65 кг і має зріст 170 см (1,7 м). ІМТ = 65 : (1,7 Х 1,7) = 22,5.

Тобто індекс маси тіла такої людини складає 22,5 і перебуває в рекомендованих межах.

  • Якщо ваш індекс маси тіла вищий за норму, треба змінити характер харчування і підвищити рухову активність.

  • Якщо індекс маси тіла нижчий за норму, проконсультуйтесь з лікарем, бо це може свідчити про початок якогось серйозного захворювання.

І не забуваймо рухатися. Чудовий варіант рухової активності без перевантажень – це плавання. Воно залучає всі м’язи тіла і завдяки правильному диханню допомагає серцю працювати в природному режимі.

Іще один вид рухової активності, рекомендований кардіологами, – джогінг (біг в повільному неквапливому темпі).

А ще хоча б 10–15 хвилин щоранку робіть гімнастику.

Щоб зміцнити серце

Щоб зміцнити серце, потрібно підживити його калієм. Цінним джерелом цього елемента є пшоно.

Попередньо пшоно прожарюють на сильному вогні, але так, щоб колір не змінився. Третину склянки прожареного пшона промити, залити 2/3 склянки води і зварити крупу на повільному вогні. Кашу можна посолити або підсолодити за смаком.

З’їдати цю норму раз на добу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Догляд за тілом після жіночої бані: поради від йога-практиків

Відвідування парної — це не лише спосіб розслабитися, а й глибокий ритуал для відновлення тіла…

13/10/2025 09:19
  • Новини

Гору волоських горіхів легко очистите за кілька хвилин: простий, дієвий метод

Осінь — пора волоських горіхів. Українська блогерка поділилася способом, який допоможе швидко впоратися з очищенням…

13/10/2025 09:05
  • Новини

Субсидії та пільги на тверде паливо: хто може отримати у 2025 році

Українці, які опалюють свої помешкання виключно твердим паливом, мають право на допомогу від держави. Що…

13/10/2025 07:44
  • Новини

Документи на нерухомість пошкодили або втратили – що робити?

В умовах війни українці нерідко стикаються з втратою чи пошкодженням документів на житло або землю.…

13/10/2025 06:32
  • Статті

Проточний фільтр для води під мийку – як вибрати і де купити

Щодня ми наливаємо воду з-під крана — для кави, супу чи просто, щоб угамувати спрагу.…

12/10/2025 23:58
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 13 жовтня

Новий тиждень принесе переважно спокійний характер погоди, часом з невеликими дощами та туманами.

12/10/2025 23:24