Фахівці розповіли, як і коли правильно пити овочеві соки – те, про що ви не знали

Этот материал также доступен на русском языке

овощные соки
Для того, щоб овочеві соки приносили максимум користі, потрібно знати деякі їх властивості та особливості.

Питання читачки:

Дуже люблю морквяний сік: зранку випиваю півсклянки, додавши столову ложку сметани. Як краще пити сік – натще або після їди?

Відповідає гастроентеролог Марина Кліманова:

– Морквяний сік дуже корисний: у ньому багато каротину (попередника вітаміну А), інших вітамінів, мікроелементів. Він покращує травлення, добре впливає на печінку, нирки, жовчний міхур і всі залози організму, допомагає при різних недугах шкіри та її сухості.

Ви правильно робите, що п’єте морквяний сік зі сметаною: це допомагає жиророзчинним вітамінам краще засвоюватися.

Якщо страждаєте на запори і хочете покращити відтік жовчі, пийте сік натще. Це посилить скорочення жовчного міхура, рух їжі в кишківнику – і випорожнення налагодиться. Але якщо шлунок подразнюється, треба пити сік під час їди. Вітаміни та мікроелементи розщеплюватимуться разом з їжею, не шкодячи слизовій оболонці.

– Хочу спробувати і буряковий сік, але кажуть, що його треба розводити навпіл з водою: він надто активний.

– Буряковий сік – це фактично витяжка з буряка з великою кількістю мікроелементів, вітамінів, пектинів, а також органічних кислот, які у концентрованому вигляді подразнюють слизову оболонку.

Якщо у вас низька кислотність і здоровий шлунок, то випитий натще сік посилить вироблення соляної кислоти. А при підвищеній кислотності пити його на голодний шлунок не можна, слід розводити навпіл з водою або морквяним соком.

Важливо враховувати, що буряковий сік розслаблює кишківник і у людини, не схильної до запорів, може викликати кишкові кольки.

За матеріалами fakty.ua

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?