Льонок звичайний (кукурудза польова, льнянка, зайців льон) — вид губоцвітих рослин родини Подорожникові.
На території України зустрічається скрізь на сухих ґрунтах уздовж доріг, на схилах балок, у ярах, на лісових галявинах, пасовищах і вигонах, рідко — як бур’ян у посівах.
Чим корисний льонок звичайний
З лікувальною метою використовують траву льонка звичайного. У ній містяться алкалоїд пеганін, флавонові глікозиди лінарин і неолінарин, аскорбінова кислота, смоли, пектини, слиз, каротин, органічні кислоти, у тому числі фолієва.
Льонок у народній медицині
У народній медицині препарати льонка у вигляді концентрованих відварів використовують переважно у лікуванні запорів, у тому числі хронічних, а також від атонії кишечника, здуття живота, метеоризму, хвороб печінки й нирок (алкалоїд пеганін збудливе впливає на гладеньку мускулатуру кишечнику і лагодити жовчогінну дію).
Зовнішньо застосовують відвар надземної частини — для очних ванночок і примочок у разі запальних процесів, для обмивань і компресів під час лікування шкірних висипів, виразок, фурункульозу.
Мазь, приготовану з екстракту льонка на основі смальцю, використовують у лікуванні геморою.
Застосування
Внутрішньо
- Настій трави (1 столову ложку сировини настоюють 2 години на двох склянках окропу) по півсклянки 3 рази на день до їди.
- Екстракт льонку рідкий готують на 40%-ному спирті у співвідношенні 1:1, приймають по 1-3 чайні ложки на ніч як проносний засіб.
- Столову ложку суміші трави льонку звичайного, квіток цмину піскового і приймочок кукурудзи звичайної у співвідношеннях 1,5:1,5:1 настоюють 10 хвилин на склянці окропу і п’ють по 1/4 склянки 3 рази на день при жовтянці.
Зовнішньо
- Відвар трави (20 г сировини на 500 мл води або молока кип’ятити 20-25 хвилин) для обмивань і компресів; відвар трави (10 г сировини на 200 мл окропу) для клізм при свербінні в задньопрохідному отворі.
- Мазь при геморої: 2 частини свіжої трави нагрівають з 5 частинами свинячого смальцю до повного випаровування води, проціджують і відтискують.
Притаманні льонкові звичайному токсичні властивості змушують бути обережними при вживанні його всередину.
Читайте також: