Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкі пільги має чорнобилець та його родина

Які пільги має чорнобилець та його родина

Этот материал также доступен на русском языке
Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надається низка пільг.

До редакції надійшов лист від родини Бондаренків з Чернігівської області. Вони розповідають, що чоловік має пільги особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 2 категорії.

При призначенні пільг вказувалось, що їх призначено на дві особи, але користувались цим до кінця 2023 року. Зараз дружина чорнобильця запитує, чи має вона право на пільги, які стосуються комунальних послуг.

Раніше ми розповідали, яка пенсія належиться чорнобильцям та ліквідаторам.

Відповідно до статті 21 Закону України*, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 2, надаються такі пільги:

  • позачергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов;

  • 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом;

  • безоплатне користування усіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України, за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Тож, як бачимо, серед вищенаведених пільг для осіб 2 категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, чинним законодавством не передбачена допомога на оплату комунальних послуг.

Але якщо у вас є потреба в такій допомозі, ви можете звернутися до Пенсійного фонду щодо отримання житлової субсидії.

*Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», № 796-XII від 28.02.1991, редакція від 03.04.2024

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні