Понеділок, 9 Вересня, 2024
ГоловнаПільгиІнвалідність внаслідок війни: постраждалим надаються пільги у забезпеченні житлом та земельними ділянками

Інвалідність внаслідок війни: постраждалим надаються пільги у забезпеченні житлом та земельними ділянками

Этот материал также доступен на русском языке
У Законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»* прописано, на які пільги та допомоги можуть розраховувати такі особи.

Обеспечение жильем и земельными участками

Останнім часом до редакції дедалі частіше надходять запитання щодо допомоги людям зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

Наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова проаналізувала Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»*.

Саме в ньому прописано, на які пільги та грошову допомогу можуть розраховувати такі особи.

Раніше ми розповідали, які медичні пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, а також про допомогу з комунальних платежів та користуванні громадським транспортом.

Забезпечення житлом та земельними ділянками

Особи, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на позачергове забезпечення житлом: протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а особи з інвалідністю I групи з числа учасників бойових дій на території інших країн – протягом року.

Крім того, такі особи мають право на:

  • позачерговий безоплатний капітальний ремонт власних житлових будинків і квартир;

  • допомогу місцевої влади у будівництві індивідуальних житлових будинків;

  • відведення у першочерговому порядку земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва;

  • вступ у першочерговому порядку до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Особам з інвалідністю внаслідок війни II і III груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені цією статтею для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи.

***

Якщо особа у зв’язку з встановленням інвалідності одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією частиною, і одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав на вибір такої особи.

*Стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 3551-XII 22.10.1993 р. (редакція від 28.06.2024)

Буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні