Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляВідомі люди на монетах: чим прославився наш астроном Сергій Всехсвятський

Відомі люди на монетах: чим прославився наш астроном Сергій Всехсвятський

Этот материал также доступен на русском языке
Сергій Костянтинович Всехсвятський – всесвітньо відомий астроном

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Сергій Всехсвятський, 1905 року народження, – всесвітньо відомий астроном.

Він був довгий час (1939-1981) професором, завідувачем кафедри астрономії Київського університету. Його основні наукові роботи стосуються фізики комет, Сонця та сонячної активності. У 1932 році на новій основі розвинув гіпотезу про викиди комет з поверхні планет та їх супутників. В 1960-му висловив припущення про існування кільця навколо Юпітера, яке згодом (1979 рік) було виявлено американським космічним апаратом «Вояджер-1».

За результатами спостережень сонячної корони під час затемнень встановив існування протяжних корональних потоків (згодом названих «сонячним вітром»), які викликають магнітні бурі та збурення в іоносфері Землі. 1955 року разом з учнями розробив динамічну теорію корони Сонця.

Всехсвятський був доктором фізико-математичних наук, лауреатом премії Академії наук СРСР за складання каталогу фізичних характеристик комет. Серед його нагород – медаль Астрономічної ради АН СРСР «За виявлення нових астрономічних об’єктів», медаль імені Гагаріна Федерації космонавтики СРСР.

Іменем Всехсвятського названо малу планету 2721 Vsekhsvyatskij, відкриту в 1973 році в Кримській астрофізичній обсерваторії.

Він гідно прожив свої 79 років, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні